16 Ιουν Ζήσε καλύτερα: Τι σημαίνουν οι ετικέτες στα αντηλιακά και τι να προσέχουμε

Γράφτηκε από την Κατηγορία Νέα των παραγωγών Διαβάστηκε 319 φορές

Πόσο καλά ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των αντηλιακών; Θεωρητικά ίσως να είμαστε σίγουροι πως όλες οι ορολογίες και οι λέξεις επειδή μας είναι γνώριμες είναι και κατανοητές. Παρακάτω είναι οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των μπουκαλιών όταν πρόκειται να επιλέξουμε ένα προϊόν και τι ακριβώς σημαίνουν:

"Παράγοντας προστασίας από τον ήλιο" (Sun Protection Factor - SPF): Το SPF είναι ένα μέτρο για τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμένουμε στον ήλιο προτού αρχίσουν οι ακτίνες UVB να καίνε το δέρμα μας. Ας υποθέσουμε ότι χωρίς αντηλιακό, το δέρμα αρχίζει να κοκκινίζει σε 20 λεπτά. Ένα αντηλιακό με SPF 30 θα μας επιτρέψει θεωρητικά να μείνουμε στον ήλιο 30 φορές περισσότερο χωρίς να καούμε. Ο αριθμός SPF όμως προσδιορίζεται σε ένα εργαστήριο. Στον πραγματικό κόσμο, ανεξάρτητα από την τιμή SPF, τα αντηλιακά ξεκινούν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι σημαντικό να τα εφαρμόζουμε ξανά κάθε δύο ώρες καθώς και μετά το κολύμπι ή όταν ιδρώνουμε. Επίσης πάνω από το SPF 50 η ποσότητα πρόσθετης προστασίας από τον ήλιο είναι αμελητέα. Το αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά τη χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο για παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

"Ευρέως φάσματος" (Broad Spectrum): Είναι σημαντικό να υπάρχει, καθώς σημαίνει ότι προσφέρει αποτελεσματική προστασία τόσο έναντι της UVA (υπεριώδη ακτινοβολία A) όσο και της UVB (υπεριώδη ακτινοβολία B), δηλαδή απέναντι στα δύο ηλιακά μήκη κύματος που αποδεδειγμένα βλάπτουν το δέρμα. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις UVB και είναι η κύρια αιτία των ρυτίδων, του "κρεμασμένου" δέρματος και άλλων σημείων γήρανσης. Οι ακτίνες UVB βλάπτουν την άνω επιφάνεια του δέρματος και αποτελούν την κύρια αιτία ενός ηλιακού εγκαύματος. Και οι δύο προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

"Αδιάβροχο" (Water resistant): Οι όροι "αδιάβροχο" και "ανθεκτικό στον ιδρώτα" υποδεικνύουν ότι το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά ή για 80 λεπτά όταν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε. Δεδομένου όμως ότι κανένα αντηλιακό δεν είναι πλήρως "αδιάβροχο" ή "ανθεκτικό στον ιδρώτα", ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγορεύει αυτούς τους όρους επάνω στις συσκευασίες αντηλιακού.

"Ενεργά συστατικά" (Active ingredients): Αυτό συχνά αναγράφεται στο πίσω μέρος του μπουκαλιού, απαριθμεί τα κύρια συστατικά σε ένα αντηλιακό, που προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UV. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ενεργών αντηλιακών συστατικών: χημικά και φυσικά. Τα χημικά συστατικά, όπως η αβοβενζόνη (avobenzone) και η βενζοφαινόνη (benzophenone), δουλεύουν απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας την διείσδυσή της στο δέρμα, ενώ τα φυσικά συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide) και το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) παραμένουν στην επιδερμίδα και εκτρέπουν τις ακτίνες UV. Πολλά αντηλιακά που διατίθενται σήμερα συνδυάζουν χημικά και φυσικά συστατικά.