13 Ιουλ Ζήσε καλύτερα: Ο καφές μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο

Γράφτηκε από την Κατηγορία Νέα των παραγωγών Διαβάστηκε 744 φορές

Δύο μεγάλες έρευνες φέρνουν καλά νέα για όσους τους αρέσει να πίνουν καφέ και είναι από τις αγαπημένες καθημερινές απολαύσεις. Τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να συντελέσει στην μακροζωία.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 186.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους. Στην αρχή της μελέτης το 1990, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες για την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, πάνω από 58.000 άτομα απεβίωσαν.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Όσοι έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 12-18% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, έναντι αυτών που δεν έπιναν καφέ. Μάλιστα, αυτό ίσχυε σε όλες τις φυλετικές ομάδες και κάπως έτσι επαληθεύεται η θεωρία ότι ο καφές από μόνος του έχει θετικές βιολογικές επιδράσεις.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης ήταν παρόμοια. Αφορούσαν πάνω από 520.000 ευρωπαίους και κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 42.000 απεβίωσαν. Τα άτομα που έπιναν περίπου τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 7-12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 16 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Επίσης είχαν 40-59% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η ηπατική νόσος.

Να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές ενισχύει την ηπατική λειτουργία και στην παρούσα μελέτη οι λάτρεις του καφέ είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που είναι δείκτες ηπατικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες λένε πως τα αποτελέσματα αυτά δεν συνεπάγονται πως μας συστήνουν να πίνουμε καφέ για να δούμε οφέλη στην υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε πως η κατανάλωση καφέ έχει και αρνητικά. Αν κάποιος καταναλώνει 400 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή πέντε φλιτζάνια καφέ, μπορεί να βιώσει ζαλάδα και διαταραχές του καρδιακού παλμού. Επίσης να θυμόμαστε πως αν κάποιος βάζει στον καφέ του ζάχαρη και σαντιγί, τότε επιβαρύνεται με θερμίδες και ανθυγιεινά λιπαρά.

Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής!