11 Αυγ Ζήσε καλύτερα: Πότε μας τσιμπάνε περισσότερο τα κουνούπια

Γράφτηκε από την Κατηγορία Νέα των παραγωγών Διαβάστηκε 633 φορές

Συμβαίνει πολλές φορές στην ίδια παρέα κάποιος να διαμαρτύρεται επειδή τα κουνούπια τον προτιμάνε για το γεύμα τους,  λέγοντας πως είναι «γλυκοαίματος» ενώ κάποιος άλλος χαίρεται που δεν τον πλησιάζουν, άρα δεν τον τσιμπάνε σχεδόν ποτέ!

Τι συμβαίνει, όμως;  Γιατί τα ενοχλητικά αυτά έντομα δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε συγκεκριμένους ανθρώπους και άλλους του αγνοούν;

Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν 5 πράγματα που κάνουν άθελα τους όσοι υποφέρουν από απανωτά τσιμπήματα κουνουπιών και είναι τα εξής:

1. Βαριά αναπνοή:  Άνθρωποι με περιττό σωματικό βάρος ή γυναίκες στην εγκυμοσύνη εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με κάθε τους αναπνοή, μυρωδιά που ανιχνεύουν τα θηλυκά κουνούπια και έτσι παίρνουν το "σήμα" να επιτεθούν.  

2. Έντονη σωματική άσκηση:  Τα κουνούπια λατρεύουν το γαλακτικό οξύ στον ανθρώπινο ιδρώτα. Το γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από τη διάσπαση της γλυκόζης κάθε φορά που ο οργανισμός παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να καλύψει υψηλές ενεργειακές ανάγκες, όπως αυτές που παρουσιάζονται όταν προπονούμαστε ή υποβαλλόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση.   

 3. Κατανάλωση μπύρας: Μία παγωμένη μπύρα ακόμη "τραβιέται" τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, μόνο που τραβάει και τα κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτες και πάλι, η μυρωδιά των συστατικών παρασκευής της μπύρας (όπως η βύνη)  προσελκύει τα κουνούπια. 

 4. Ομάδα αίματος:  Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε. Είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων που βάσει μελέτης σε συνθήκες εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια "επέλεξαν" άτομα με ομάδα αίματος "0" σχεδόν δύο φορές συχνότερα από άτομα με ομάδα αίματος "Α". Επίσης, βάσει άλλων γονιδίων, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο υποδεικνύει τον τύπο του αίματος που έχει, ενώ μόνο ένα 15% των ανθρώπων δεν εκκρίνει τέτοια ουσία.  

5. Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες κατά την κύηση είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο τσίμπημα των κουνουπιών από τις υπόλοιπες γυναίκες. Όπως εξηγήθηκε παρπάνω, κάθε έγκυος αναπνέει 20% πιο συχνά, έλκοντας τα κουνούπια με την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει. Επίσης, είναι η θερμοκρασία σώματος της εγκύου (πάντοτε υψηλότερη σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία που μπορεί να εμφανίζει ο άνθρωπος), γεγονός που βοηθά την παραγωγή ουσιών όπως ο ιδρώτας, που -όπως προαναφέρθηκε- έλκει τα κουνούπια. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που βρίσκονται σε μέρες ωορρηξίας.