06 Φεβ Ζήσε καλύτερα: Γιατί το τσάι δεν πρέπει να πίνεται καυτό, ειδικά από όσους καπνίζουν

Γράφτηκε από την Κατηγορία Νέα των παραγωγών Διαβάστηκε 557 φορές

Η τακτική κατανάλωση καυτού τσαγιού συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, ειδικά όταν το άτομο είναι καπνιστής και καταναλώνει επίσης αλκοόλ, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου στον οισοφάγο, αλλά οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω εφόσον το άτομο καταναλώνει τακτικά και καυτό τσάι. Υψηλός ωστόσο είναι ο κίνδυνος ακόμα και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ ή δεν καπνίζουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα, 30-79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια της μελέτης. 

Τα άτομα που έπιναν καυτό τσάι, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν υπερπενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία.

Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι αλλά όχι αλκοόλ, είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο.

Επομένως οι λάτρεις του αφεψήματος θα πρέπει να το αφήνουν λιγάκι να κρυώσει πριν το πιούν, είτε είναι καπνιστές, είτε πίνουν αλκοόλ ή απέχουν και από τις δύο αυτές συνήθειες.