03 Αυγ Ζήσε καλύτερα: Οι σαγιονάρες κάνουν κακό στα πόδια

Γράφτηκε από την Κατηγορία Νέα των παραγωγών Διαβάστηκε 1158 φορές

Μπορεί να θεωρούμε πως είναι ό,τι πιο άνετο και καλοκαιρινό μπορούμε να φορέσουμε το καλοκαίρι και να είμαστε ξένοιαστοι, ωστόσο οι σαγιονάρες δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή υποδήματος, αφού μπορεί και να κάνουν κακό στα πόδια μας.

Αν κάποιος ρωτήσει έναν ορθοπεδικό θα μάθει ότι οι σαγιονάρες προκαλούν περισσότερα προβλήματα στα πόδια των ανθρώπων συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη υποδημάτων τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι οι σαγιονάρες δεν κρατούν ούτε στηρίζουν το πόδι, όπως κάνουν τα περισσότερα παπούτσια αλλά χρησιμοποιούν τένοντες και μύες για στήριξη του. Η κακή αυτή στήριξη του πέλματος έχει ως αποτέλεσμα διάφορους τραυματισμούς, όπως διαστρέμματα ή κατάγματα στα δάχτυλα. 

«Το γεγονός ότι πρέπει μόνο δύο δάχτυλα να συσσωρεύουν όλη την ένταση και την πίεση δημιουργεί πρόβλημα στο πόδι», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία στήριξη στην ποδική καμάρα ή στη φτέρνα, ενώ ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από τα πόδια του. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τυχόν ερεθισμό ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού όπου στηρίζεται η σαγιονάρα. Μπορεί να δημιουργηθεί φλύκταινα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν το διασκελισμό και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, πόνο στη μέση και περιοστίτιδα κνήμης.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει κάτω ή να χτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο, Την ίδια ώρα οι σαγιονάρες προκαλούν προβλήματα όπως αμυχές, μελανιές, ηλιακά εγκαύματα, τσιμπήματα από έντομα και κακώσεις των νυχιών, επειδή τα πόδια είναι εκτεθειμένα. Οι σαγιονάρες είναι κατάλληλες για την παραλία, τη πισίνα, το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο

Καλό είναι να μην τις φοράμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνουμε διάφορες δουλειές ή για βόλτες μέσα στην πόλη. 

Ας φροντίσουμε να τις ελέγχουμε τακτικά και να τις πετάμε όταν δούμε τα πρώτα σημάδια φθοράς.

Και σίγουρα δεν οδηγούμε με τις σαγιονάρες! Εκτός του ότι κινδυνεύουμε με πρόστιμο από την τροχαία, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα ανάμεσα στα πεντάλ και στο σασί του αυτοκίνητου. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται ο έλεγχος του οχήματος με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται... Τα παπούτσια οδήγησης πρέπει να είναι πάντα κλειστά και σταθερά.