Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

  • Στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, και συγκεκριμένα στην οδό 45 rue des Martyrs, ένα παραδοσιακό καφενείο με άρωμα Ελλάδας διαφέρει από οποιοδήποτε άλλη καφετέρια θα συναντήσετε ποτέ κατά τη διάρκεια της περιήγησης σας στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Ένα κατάστημα, σε μία από τις πιο σικάτες γειτονιές της Πόλης του Φωτός, που φέρνει στον νου ηλιόλουστα πρωινά σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ή νωχελικά χειμωνιάτικα μεσημέρια σε κάποιο παραδοσιακό ορεινό χωριό της χώρας μας. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το δημιουργικό όραμα του Γιώργου Tλούπα: να φτιάξει ένα αυθεντικό, ελληνικό στέκι, έναν χώρο που θα κάνει τους θαμώνες να αισθάνονται λες και έχουν μόλις ταξιδέψει, έστω και νοερά, στην Ελλάδα. Όπως μας εξηγεί η Νεφέλη, η οποία εργάζεται στο κατάστημα από την αρχή της λειτουργίας του πριν από περίπου 2μιση χρόνια, «ο Γιώργος ήθελε παράλληλα να δημιουργήσει μία “βιτρίνα” για την προσωπική δουλειά του, καθώς ο ίδιος εργάζεται και ως designer. Ο ζεστός χώρος του μαγαζιού, τα περιοδικά design που φιγουράρουν στα ράφια, τα όμορφα διακοσμητικά, ο κατάλογος και ο συνολικός αέρας του παραδοσιακού καφενείου είναι όλα αποτέλεσμα της δικής του δουλειάς, του δικού του προσωπικού γούστου».

    Στο εσωτερικό του καταστήματος η διακόσμηση ταξιδεύει τους θαμώνες κατευθείαν στην Ελλάδα, ενώ στον εξωτερικό χώρο – όταν ο καιρός το επιτρέπει – στήνονται μεταλλικά, στρογγυλά τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες. Εκεί οι Παριζιάνοι απολαμβάνουν ελληνικό καφέ στη χόβολη, αλλά και παραδοσιακά γλυκά, όπως λουκούμια, χειροποίητα πορτοκαλόπιτα, γαλακτομπούρεκο ή κουραμπιέδες.

    Το καφενείο που έχει το ελληνικότατο όνομα Yorgaki απέχει μόλις λίγα μέτρα μακριά από μία εκ των διασημότερων συνοικιών του Παρισιού, το ιστορικό Pigalle, τη γειτονιά όπου κάποτε σύχναζαν ο Palbo Picasso, ο Henri Toulouse – Lautrec, ο Vincent van Gogh, ο Andre Breton και η Josephine Baker. Μάλιστα ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται το καφενείο οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της Μονμάρτης, σχεδόν κάτω από τα σκαλιά της περίφημης εκκλησίας Sacré-Cœur. Αν περπατήσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση θα συναντήσετε κάποια από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού, όπως ο ποταμός Σηκουάνας και το μουσείο του Λούβρου.

    Στον κατάλογο του Υorgakis οι επισκέπτες θα βρουν, εκτός από τον μερακλίδικο και γευστικότατο ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, φραπέ, freddo cappucino και freddo espresso, αλλά και δροσερά αναψυκτικά της ελληνικής εταιρίας ΕΨΑ. Ακόμα, ελληνικό γιαούρτι με μέλι, ελληνικές μπύρες Μύθος και ελληνικό κρασί. Βέβαια, δεν θα ήταν δυνατό να λείπει η χωριάτικη σαλάτα, ο ντάκος και η μεσσηνιακή, πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα, φέτα, αμύγδαλα, παντζάρι και ρόδι. Όλες οι σαλάτες είναι φρεσκότατες και θα τις βρείτε διαθέσιμες ανάλογα με την εποχή. «Το καλοκαίρι οι Γάλλοι ξετρελαίνονται με τη χωριάτικη και τον ντάκο, ο οποίος δεν ήξεραν τι ακριβώς είναι αλλά τους αρέσει πάρα πολύ. Αυτές οι δύο σαλάτες βρίσκονται στον κατάλογο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορούμε να βρούμε νόστιμες, γλυκιές ντομάτες. Γενικά τα περισσότερα προϊόντα βασίζονται στην εποχικότητα της πρώτης ύλης», μας λέει η Νεφέλη η οποία έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ορλεάνη, μία πόλη περίπου μία ώρα οδικώς από το Παρίσι, αλλά μιλάει άπταιστα ελληνικά. «Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Γαλλίδα. Τα ελληνικά τα έμαθα από τους παππούδες μου στη Ζαχάρω όπου περνούσα τα καλοκαίρια. Είναι το πιο ωραίο κομπλιμέντο για μένα όταν μου λένε ότι μιλάω καλά ελληνικά γιατί προσπάθησα για να τα μάθω. Σκέψου ότι ακόμα και με τον πατέρα μου στο σπίτι μιλούσα και μιλάω γαλλικά. Στην Ελλάδα δεν έχω ζήσει, αλλά έχω δουλέψει για ένα διάστημα, στο Casta Navarino. Έχω σπουδάσει στη Σορβόννη Οικονομία του Τουρισμού και στη συνέχεια εργάστηκα σε διάφορα πεντάστερα ξενοδοχεία. Αλλά επέστρεψα στο Παρίσι γιατί ήθελα να παρακολουθήσω ακόμα ένα πτυχίο πάνω στον τουρισμό και την διατροφή».

    «Στο μαγαζί μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι σερβίρουμε πολύ υγιεινά πιάτα με γνώμονα τις φρέσκες και τις ποιοτικές πρώτες ύλες», εξηγεί η Νεφέλη. Στο Yorgaki ένας Έλληνας μάγειρας και ένα Έλληνας ζαχαροπλάστης μαγειρεύουν νόστιμες συνταγές από την ελληνική παράδοση. Ξεχωρίζουν τα μαγειρευτά, όπως γεμιστά και παστίτσιο, αλλά και οι θαλασσινοί μεζέδες δίπλα σε παραδοσιακά ελληνικά συνοδευτικά. Η Νεφέλη μάς λέει ότι οι παριζιάνοι έχουν μεγάλη αδυναμία στο τζατζίκι, τα ντολμαδάκια, τη ρεβυθοσαλάτα, τη μελιτζανοσαλάτα, αλλά και τα μαυρομάτικα φασόλια, ένα «εξωτικό» για τους ντόπιους προϊόν: «Όταν τα βλέπουν στο πιάτο ξαφνιάζονται καθώς περιμένουν τα πράσινα φασόλια που γνωρίζουν και εκείνοι. Δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι αλλά μόλις τα δοκιμάσουν ξετρελαίνονται». Όσο για εκείνους που θέλουν ένα μικρό, αλμυρό πιάτο για να συνοδεύσουν τον καφέ τους τότε η χειροποίητη τυρόπιτα και σπανακόπιτα αποτελεί την τέλεια επιλογή, επίσης συνοδευμένες με πράσινα σαλάτα εποχής.

    Στο καφενείο Yorgaki δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται για να κάνουν τα ψώνια τους αφού το κατάστημα λειτουργεί και ως μίνι παντοπωλείο. Στα ράφια του οι παριζιάνοι βρίσκουν καθημερινά ελληνικά προϊόντα, από κριθαράκι και κρακεράκια της εταιρίας Παπαδοπούλου μέχρι παξιμάδια και τσίχλες Big Babol. Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι άλλο από τα μεγάλα κουτιά με πουράκια Caprice, ένα μοναδικό γλύκισμα που αγαπάμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα και το οποίο η ομάδα του Yorgaki έχει καταφέρει να κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ξένων θαμώνων του μαγαζιού. Επίσης, παξιμάδια, αποξηραμένα σύκα και τα γνωστά μπισκότα Πτι- Μπερ.

    Το Υorgaki έχει καταφέρει, ωστόσο, να κερδίσει μία θέση στην καρδιά τόσο των Γάλλων όσο και των Ελλήνων μόνιμων κατοίκων του Παρισιού για έναν ακόμα, σημαντικό λόγο. Στο κατάστημα υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση μερικά εξαιρετικά προϊόντα που παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μεσογειακή, ποιοτική διατροφή. Εκεί θα βρείτε εκλεκτό τσάι του βουνού, αλλά και ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο που δεν έχει καμία σχέση με τα μπουκάλια που υπάρχουν στα γαλλικά σούπερ μάρκετ. «Το ελαιόλαδο των σούπερ μάρκετ δεν είναι καθόλου καλό, ουσιαστικά είναι ένα μείγμα από διαφορετικά λάδια και η γεύση του δεν μπορεί να συγκριθεί με το αυθεντικό ελληνικό ελαιόλαδο». Αλλά και καταπληκτικό θυμαρίσιο μέλι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κάποιος στο Παρίσι.

    «Στον κόσμο αρέσει πάρα πολύ να κάθεται το καλοκαίρι στα τραπεζάκια έξω και να απολαμβάνει τον καφέ του στον ήλιο. Οι Γάλλοι σίγουρα έχουν την κουλτούρα της καφετέριας πιο έντονα μέσα τους απ’ ό,τι οι Ιταλοί, για παράδειγμα, οι οποίοι συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους γρήγορα, στο πόδι. Ακόμα και εδώ, ωστόσο, η συγκεκριμένη συνήθεια δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα όπου ο κόσμος αράζει για ώρα στις καφετέριες. Δεν υπάρχει ο χρόνος. Οι Γάλλοι τελειώνουν τη δουλειά αργά και συνήθως πρέπει να επιστρέψουν βιαστικά στο σπίτι για το δείπνο που σερβίρεται κατά τις 8. Τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν από τις 6 το απόγευμα. Το ίδιο και το δικό μας, αλλά σκεφτόμαστε φέτος το καλοκαίρι να αλλάξουμε ωράριο και να μένουμε ανοιχτά μέχρι πιο αργά. Βλέπουμε ότι στον κόσμο αρέσει να κάθεται στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και να κουβεντιάζει με τις ώρες».

    Το σκηνικό μοιάζει ειδυλλιακό, πραγματικά βγαλμένο από ένα μικρό ελληνικό χωριό στην εξοχή. Όπως εξηγεί η Νεφέλη για εκείνους είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η rue des Martyrs είναι ένας δρόμος που ήδη λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως πεζόδρομος τα Σαββατοκύριακα και το επόμενο διάστημα πρόκειται να πεζοδρομηθεί πλήρως κάτι που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ατμόσφαιρα του καταστήματος. «Το κλίμα εδώ είναι αληθινά χαλαρό και ο κόσμος μπορεί να έρθει και να ηρεμήσει πραγματικά. Τα παιδιά παίζουν στον πεζόδρομο ελεύθερα και οι γονείς τους δεν ανησυχούν. Σε κάνει να νιώθεις ειλικρινά ότι βρίσκεται σε κάποιο μικρό μέρος της Ελλάδας και όχι σε μία τεράστια μεγαλούπολη όπως είναι το Παρίσι,» λέει η Νεφέλη.

    Και συμπληρώνει: «Δεν το λέω επειδή αυτό είναι το μαγαζί που εργάζομαι, αλλά κανένα άλλο ελληνικό μαγαζί στο Παρίσι δεν έχει τόσο ζεστή ατμόσφαιρα όσο το δικό μας. Εδώ οι Έλληνες θα βρουν πάντα κάποιον να μιλήσουν, έρχονται και παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι και πιάνουν κουβέντα. Και όλοι είμαστε μία παρέα. Είναι νομίζω το πιο γνήσιο ελληνικό στέκι στην πόλη».

    via

espa el