Έρευνα: οι ήχοι που μας βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος

Έρευνα: οι ήχοι που μας βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος

Έρευνα: οι ήχοι που μας βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος

 • Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε; Παρακολουθούμε μια τηλεοπτική εκπομπή, διαβάζουμε ένα βιβλίο ή ακούμε τον ήχο μίας καταιγίδας; Και όμως. Μπορεί αυτό μπορεί να μας ακούγεται περίεργο, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ακούει τον ήχο μιάς καταρρακτώδης βροχής προκειμένου να τους βοηθήσει να κοιμηθούν.

  Παράλληλα η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ήχο από το ροχαλητό του συντρόφου τους για να αποκοιμηθούν μέσα από αναπνοές, πνευματική και σωματική χαλάρωση.

  Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα εξέτασε δεδομένα του Spotify για να βρει τους πιο δημοφιλείς ήχους ύπνου, αλλά και εκείνους που χρησιμοποιούνται στην Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών (ASMR). Συνέλεξαν επίσης δεδομένα σχετικά με ήχους που εμφανίζονται στα πιο δημοφιλή βίντεο ύπνου του YouTube με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια προβολές, για να προσδιορίσουν εκείνους που θα μας βοηθήσουν να μας πάρει ο ύπνος

  1. Καταιγίδα
  2. Βροχή
  3. Λευκός Θόρυβος (συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα, την οποία μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αυτί, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους)
  4. Ψίθυροι
  5. Κύματα / Καταρράκτες
  6. Ήχοι μασάζ
  7. Καμπίνα αεροπλάνου
  8. Ανεμιστήρες / Εξαερισμός
  9. Χαϊδεύοντας πινέλα
  10. Δάσος και τροπικό δάσος

  Οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι το φαινόμενο Αυτόνομης Αισθητήριας Ανταπόκρισης Μεσημβρινών (ASMR), είναι ένας καινοτόμος τρόπος για να διώξουμε τον ανεπιθύμητο θόρυβο. Είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με ορμόνες που μας ηρεμούν και μας προκαλούν υπνηλία.

  Αν λοιπόν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο, γιατί να μην αφήσουμε αυτούς τους ήχους να μας οδηγήσουν στην αγκαλιά του Μορφέα.

  via

espa el