Γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά το σeξ

Γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά το σeξ

Γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά το σeξ

 • Είναι η χαλάρωση ή είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να νυστάζουμε μετά από μια ερωtική επαφή; H επιστημονική συντάκτρια Melinda Wenner Moyer αναλύει με δεδομένα γιατί οι άντρες νυστάζουν συχνότερα από τις γυναίκες μετά το σeξ.

  Η Moyer απλουστεύει την υπνηλία που πιάνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών μετά από το σeξ. Οι κυριότεροι λόγοι είναι είναι η ώρα συνεύρεσης και η εξάντληση που ακολουθεί μετά την πράξη.

  Το χεράκι του βάζει όμως και ο οpγασμός. Κάποια επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι κατά την εκσπερμάτιση απελευθερώνεται ένα κοκτέιλ ορμονών και νευροδιαβιβαστών όπως νοραδρεναλίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη, βαζοπρεσίνη, μονοξείδιο του αζώτου και προλακτίνη.

  Η προλακτίνη σχετίζεται με το αίσθημα της σeξουαλικής ικανοποίησης, κατά τη διάρκεια της επαφής αλλά και με τον χρόνο που απαιτείται για την ανάκαμψη, την ετοιμότητα δηλαδή για έναν ακόμη γύρο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης σχετίζονται με ταχύτερη επιστροφή στο πεδίο της δράσης. Από την άλλη, τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται συνήθως με τον ύπνο ενώ η έγχυσή της σε πειραματόζωα προκάλεσε την άμεση κόπωσή τους.

  Δεδομένων αυτών αλλά και ότι κατά τη σeξουαλική πράξη υπάρχει σημαντική έκκριση προλακτίνης, σχεδόν τετραπλάσια συγκριτικά με τον αυνανισμό,εξηγείται η σύνδεση του σeξ με την υπνηλία.

  Η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, δύο ακόμα ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οpγασμό και σχετίζονται με τον ύπνο λόγω της παράλληλης έκκρισής τους με τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου και βιολογικού ρυθμού.

  Η ωκυτοκίνη επιπλέον της μειώνει τα επίπεδα του στρες, με αποτέλεσμα ο Μορφέας να έρχεται ευκολότερα στο κρεβάτι μας...

  via

espa el