Η επανάσταση των αερο-ταξί ξεκινά σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

-
Στην ερώτηση «πόσο διαρκεί η μετακίνηση από το αεροδρόμιο JFK στο Μανχάταν», η μηχανή αναζήτησης της Google δίνει τέσσερις απαντήσεις:
με μετρό: 60–90 λεπτά
με προαστιακό: 35 λεπτά
με ταξί: 45 λεπτά
με λεωφορείο: 90 λεπτά.
Σε δύο χρόνια, στις απαντήσεις θα προστεθεί και η ακόλουθη:με αερο-ταξί: 7 λεπτά.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δημάρχου Έρικ Άνταμς, το ελικοδρόμιο της Νέας Υόρκης θα γίνει το πρώτο ελικοδρόμιο του κόσμου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ηλεκτρικά ελικόπτερα.«Το όραμά μας για το ελικοδρόμιο Downtown Manhattan θα δημιουργήσει το πρώτο ελικοδρόμιο στον κόσμο με υποδομή για ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη και θα το θέσει στην υπηρεσία των Νεοϋορκέζων ως κόμβο βιώσιμων μεταφορών και τοπικών συνδέσεων» δήλωσε στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου.
Από τους πρώτους που αναμένεται να αξιοποιήσουν τις υποδομές του ηλεκτρικού ελικοδρομίου θα είναι δύο εταιρείες αερο-ταξί: οι Joby Aviation και Volocopter, που πραγματοποίησαν πιλοτικές πτήσεις στο ελικοδρόμιο. Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση στον κόσμο που παρουσίασε πολλαπλά ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) σε μια πόλη.
Μετακίνηση χωρίς θόρυβο, χωρίς εκπομπές ρύπων, χωρίς το χάος των νεοϋορκεζικών δρόμων. Και κυρίως σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή την υπόσχεση δίνει σε επενδυτές και μελλοντικούς χρήστες η Joby Aviation, που πραγματοποίησε μία πρώτη δοκιμαστική πτήση αερο-ταξί στο Ελικοδρόμιο του Downtown Manhattan.Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, το αεροταξί θα μπορεί να επαναφορτιστεί σε περίπου πέντε λεπτά, όση ώρα χρειάζονται οι επιβάτες να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν νέοι. Οι επιβάτες θα κάνουν κράτηση για τη μεταφορά τους σε μία εφαρμογή που θα μοιάζει με το rideshare. Το κόστος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δε θα είναι πολύ ακριβότερο από αυτό του συμβατικού ταξί.
Επόμενος σταθμός το Παρίσι
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν γρήγορα και το χάος στους δρόμους του Παρισιού να είναι ήδη αφόρητο για κατοίκους και επισκέπτες, η γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που θα καταφύγει στη λύση των ιπτάμενων ταξί.Οι πρώτες πτήσεις της Volocopter στο Παρίσι θα γίνονται σε πέντε vertiports, ένα εκ των οποίων αναμένεται να τοποθετηθεί στον ποταμό Σηκουάνα.
Η Volocopter θα πρέπει προηγουμένως να λάβει πιστοποίηση από τον Οργανισμό Αεροπορίας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) —μια διαδικασία που η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.