Η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που γίνεται αστροναύτης

Η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που γίνεται αστροναύτης

Η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που γίνεται αστροναύτης

  • Mια ιστορική στιγμή για τον γυναικείο κόσμο και όχι μόνο εκτυλίχθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που υποδέχτηκε δύο αστροναύτες από τη Σαουδική Αραβία – η μία, είναι η πρώτη γυναίκα στα αραβικά χρονικά. Η 34χρονη Rayyanah Barnawi θα περάσει δέκα ημέρες στο σταθμό, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιήσει μελέτες για τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού.

    Μαζί της θα είναι ένας ακόμα επιστήμονας από τη Σαουδική Αραβία, ο Ali Alqarni, καθώς και δύο Αμερικανοί αστροναύτες, οι Peggy Whitson και John Shoffner.

    Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση που έκανε ο μηχανικός αεροναυπηγικής Mishaal Ashemimry, επίσης από τη Σαουδική Αραβία, σύμβουλος της αποστολής της χώρας του: «Ελπίζουμε αυτή η αποστολή να εμπνεύσει κορίτσια από διαφορετικά περιβάλλοντα ώστε να προάγουν την ανθρώπινη εμπειρία».

    Η ομάδα θα διεξαγάγει συνολικά πάνω από 20 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, μεταξύ αυτών για τις επιπτώσεις του Διαστήματος στην ανθρώπινη υγεία.

    Η έρευνα της Barnawi αποτελεί, ουσιαστικά, τη συνέχεια της δουλειάς που κάνει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στο Stem Cell and Tissue Re-engineering Programme of King Faisal Specialist Hospital and Research Centre στο Ριάντ.

espa el