"Η Θάλασσα και ο Γέρος" - Θέατρο Πολυγύρου 13/7

"Η Θάλασσα και ο Γέρος" - Θέατρο Πολυγύρου 13/7

 • To Κοσμοράδιο προτείνει:

   

  Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

  Βασισμένο στο έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα»

  Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι

  Πρωταγωνιστεί ο Τάσος Νούσιας

   

  ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

  Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 στις 9.30μμ

   

  ΤΟ ΕΡΓΟ

   «Η Θάλασσα και ο Γέρος» είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος.

  Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο  -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας- και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

  Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος.

  Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή μας. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Evelyn Assouad.

   «Η ανάδυση του εαυτού στην άγρια ​​φύση είναι μια φυγή από την ασφάλεια και την ατροφία του πνεύματος που παράγει η ασφάλεια. Είναι για χάρη της απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος και, στην πορεία, ο άνθρωπος γίνεται μέρος της βαθιάς αρμονίας του φυσικού σύμπαντος».

  Λέο Γκούρκο «Η ηρωική παρόρμηση στο Ο γέρος και η θάλασσα»

  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

  Ιδέα, Διασκευή, Δραματουργία: Μαρλέν Καμίνκσι

  Μετάφραση διασκευής, βοηθός δραματουργίας: Νατάσα Πετροπούλου

  Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι

  Σχεδιασμός 3d Animation / Video mapping: Γιάννης Ντουσιόπουλος

  Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης

  Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλίκη Δανέζη Knutsen

  Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αγγελίνα Παπαχατζάκη, Μαρλέν Καμίνκσι

  Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

  Κατασκευή Μαριονέτας: Μυρτώ Κοσμοπούλου

  Trailer: Αλέξης Φάλαντας

  Φωτογραφίες promotion: Φανή Μαρία Χατζή

  Διανομή

  Σαντιάγο: Τάσος Νούσιας

  Μανολίνο: Βασίλης Μηλιώνης

  Θάλασσα: Φαίδρα Σούτου

  Ακούγεται η φωνή της  Evelyn Assouad

espa el