Να πώς η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία
-
Ξεχνάτε συνήθως να κάνετε μεσημεριανό διάλειμμα; Είστε πολύ κουρασμένοι για να μαγειρέψετε και απλώς ξαπλώνετε στο κρεβάτι; Εάν κάποιο από αυτά τα σενάρια σας ακούγεται οικείο, ειναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η συχνή παράλειψη γευμάτων μπορεί να βλάψει το σώμα σας —και το μυαλό σας— περισσότερο από όσο φαντάζεστε.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν παραλείπετε τακτικά τα γεύματά σας
Ενώ η παράλειψη ενός γεύματος κάθε τόσο είναι απίθανο να εκτροχιάσει τους στόχους ευεξίας σας, η συνήθης παράλειψη μπορεί να προκαλέσει πιο έντονα και/ή διαρκή συμπτώματα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη γενική υγεία σας, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας, τον μεταβολισμό και τη γενική διατροφή.
Η πεπτική σας λειτουργία μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά. Αν παραλείπετε συστηματικά τα γεύματά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξετε γαστρίτιδα, γνωστή και ως φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξελιχθεί σε δυσπεψία - μερικά συμπτώματα των οποίων μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος, καούρα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Πώς η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει την ψυχική σας υγεία
Ο πολιτισμός μας αποδίδει συναισθήματα στο φαγητό . Ίσως το βιώνετε αυτό με το να τρώτε για να νιώσετε καλύτερα—ή, από την άλλη πλευρά, με το να παραλείπετε γεύματα όταν είστε κουρασμένοι. Εάν είστε επιρρεπείς στο τελευταίο, μπορεί να επιδεινώσετε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα άγχους ή/και τις ανισορροπίες της διάθεσής σας.Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας το σώμα να απελευθερώσει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, που είναι ορμόνες του στρες. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται λένε στο σώμα σας να δημιουργήσει περισσότερη ζάχαρη για να εξισορροπήσει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν μερικά ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως είναι ζάλη, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και άγχος.
Επίσης υπάρχουν και αρκετές μελέτες που δείχνουν πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η παράλειψη γευμάτων για την ψυχική σας υγεία. Μια μελέτη στο περιοδικό Innovation in Aging διαπίστωσε ότι οι ενήλικες άνω των 65 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία από εκείνους που κατανάλωναν όλα τα γεύματά τους.
Τα παιδιά, επίσης, μπορούν να υποφέρουν χωρίς ένα υγιές πρωινό, όπως ανακάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nursing Outlook . Ανάμεσα σε περισσότερους από 1.400 Κορεάτες εφήβους, εκείνοι που παρέλειπαν συχνά το πρωινό είχαν αυξημένο κίνδυνο άγχους, καταθλιπτικής διάθεσης και ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού.Εν τω μεταξύ, μια μελέτη στο Psychological Medicine εξέτασε 1.304 ενήλικες Αυστραλούς ηλικίας 26 έως 36 ετών, που διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ των διατροφικών προτύπων της ημέρας και των διαταραχών της διάθεσης. Και μετά από πενταετή παρακολούθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που ακολούθησαν μη παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα -δηλαδή παραλείποντας ή καθυστερώντας το πρωινό- είχαν υψηλότερο επιπολασμό διαταραχών της διάθεσης. Αντίθετα, οι ενήλικες που ακολουθούσαν τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό εμφάνισης ανισορροπιών στη διάθεση.