Οι σταγόνες που διορθώνουν την πρεσβυωπία

Οι σταγόνες που διορθώνουν την πρεσβυωπία

Οι σταγόνες που διορθώνουν την πρεσβυωπία

  • Με την ανάπτυξη πρεσβυωπίας έρχονται συνήθως αντιμέτωποι οι άνθρωποι μετά τα 40 έτη, με την κοντινή τους όραση να αρχίσει να χειροτερεύει. Η πρεσβυωπία πλήττει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και πρακτικά πρόκειται για την ανικανότητα του ματιού να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα. Δεν υπάρχει όμως μία επιστημονική συναίνεση ως προς τα αίτια αυτού. Μερικοί υποστηρίζουν πως καθώς ο φακός του ματιού γερνάει γίνεται βαρύτερος και δεν μπορεί να αλλάξει σχήμα εύκολα για να εστιάσει. Άλλοι θεωρούν πως ο μυς που τραβά το φακό γίνεται πιο αδύναμος και άλλοι το αποδίδουν και στα δύο. Όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι πως τα μάτια δεν μπορούν να κατευθύνουν το φως που περνάει στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και το φως εστιάζεται πίσω από αυτόν, με αποτέλεσμα τη θολή όραση.

    Στα τέλη του 2021 εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μία νέα φαρμακευτική σταγόνα ματιού η οποία υπόσχεται την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Οι σταγόνες ονομάζονται Vuity και συνιστάται η χρήση τους μία φορά τη μέρα σε κάθε μάτι. Ένα μπουκαλάκι κοστίζει $80, συνταγογραφείται και διαρκεί ένα μήνα με ημερήσια χρήση.

    Οι σταγόνες πρακτικά αντιμετωπίζουν την αδυναμία του φακού να αλλάζει σχήμα, μειώνοντας το μέγεθος της κόρης. Έτσι, κατ’ επέκταση μειώνεται η ποσότητα του φωτός που διαχέεται και αυτό που μπαίνει στο μάτι συγκεντρώνεται καλύτερα στον αμφιβληστροειδή, αυξάνοντας το εύρος των αποστάσεων όπου τα αντικείμενα εμφανίζονται εστιασμένα. Εντέλει, οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν καθαρά τα αντικείμενα τόσο μακριά, όσο και κοντά. 

    via

espa el