Πότε ένα ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται ιατρική φροντίδα; Αυτά είναι τα 2 σημάδια

Πότε ένα ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται ιατρική φροντίδα; Αυτά είναι τα 2 σημάδια

Πότε ένα ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται ιατρική φροντίδα; Αυτά είναι τα 2 σημάδια

 • Για πολλούς ανθρώπους, οι κοκκινίλες, η φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι κάτι συνηθισμένο τους καλοκαιρινούς μήνες.

  «Η ανάγκη ιατρικής φροντίδας για ηλιακό έγκαυμα είναι σπάνια, αλλά οι φουσκάλες σε μεγάλο μέρος του σώματός είναι κακό σημάδι», λέει η δερματολόγος Jennifer Tang. «Το πιο συνηθισμένο είδος εγκαύματος είναι μια μικρή κοκκινίλα που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ξεφλούδισμα, αλλά αν είναι πιο σοβαρό, μπορεί να εμφανιστούν και φουσκάλες».

  «Όταν επηρεάζεται μεγάλο μέρος της επιφάνειας του σώματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο είδος εγκαύματος», πρόσθεσε. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν είστε πλέον σε θέση να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σας και χάνετε πολλά υγρά. Τότε συνιστούμε να αναζητήσετε βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό αφορά φουσκάλες που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος – περίπου το 30% – του σώματός σας».

  «Οι προστατευτικοί μας μηχανισμοί έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να αναζητούμε σκιά μόλις παρατηρήσουμε ερυθρότητα ή ενόχληση από ένα έγκαυμα. Συνήθως, είναι ακριβώς αυτή η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα, που είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος στον ήλιο, που βλάπτει τα κύτταρα του δέρματός μας», σημείωσε. «Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει συνήθως σε πιο ακραίες συνθήκες, όπως όταν κάποιος δεν μπορεί να πάει στη σκιά λόγω κάποιου τραυματισμού».

  «Όταν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία», λέει ο δερματολόγος Kevin Boyd. «Δεδομένου ότι τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν συνήθως όταν κάνει ζέστη, η θερμοπληξία είναι ένας σοβαρός λόγος για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη από 39.4 βαθμούς Κελσίου, σύγχυση, αφυδάτωση και γρήγορο σφυγμό».

  Η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και άλλες δερματικές αλλαγές. Ακριβώς επειδή δεν καίγεστε από τον ήλιο δεν σημαίνει ότι ο ήλιος δεν βλάπτει το δέρμα σας. Ακόμη και χωρίς ηλιακό έγκαυμα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», λέει η Tang.

  Τα καλύτερα μέσα προστασίας από ένα ηλιακό έγκαυμα είναι τα αντηλιακά, ρούχα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας όταν είναι πιο έντονη, μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.. Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη «ευρύ φάσματος» για να εξασφαλίσετε προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA και με SPF τουλάχιστον 30.

  Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν φάρμακα που παίρνετε που θα μπορούσαν να σας κάνουν να καείτε πιο εύκολα, όπως αντιβιοτικά και ορισμένες θεραπείες ακμής.

  via

espa el