Σε ποιες χώρες σερβίρουν τα περισσότερα… έντομα;

Σε ποιες χώρες σερβίρουν τα περισσότερα… έντομα;

Σε ποιες χώρες σερβίρουν τα περισσότερα… έντομα;

  • Τα έντομα αποτελούν ένα γνώριμο … πιάτο σε μη ευρωπαϊκούς πολιτισμούς αλλά σταδιακά διάφορα είδη εγκρίνονται ως βρώσιμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το επιχείρημα της ενίσχυσης της επισιτιστικής ασφάλειας και της προώθησης βιώσιμων τρόπων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Μία από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες στο είδος της που δημοσιεύθηκε στο nature.com, εντόπισε 2205 είδη εντόμων, από 25 διαφορετικές τάξεις τα οποία θεωρούνται βρώσιμα. Αυτές οι τάξεις ποικίλλουν ως προς την παγκόσμια κυριαρχία τους μεταξύ των εδώδιμων ειδών εντόμων με τα κολεόπτερα να αποτελούν την επικρατέστερη τάξη, που αποτελεί το 32,0% των εδώδιμων ειδών εντόμων, ακολουθούμενα από τα υμενόπτερα (15,5%), τα λεπιδόπτερα (15,2%), τα ορθόπτερα (14,1%) και τα ημίπτερα (11,4%).

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εντόμων είναι το Μεξικό (450 είδη), η Ταϊλάνδη (272 είδη), η Ινδία (262 είδη), η ΛΔΚ (255 είδη), η Κίνα (235 είδη), η Βραζιλία (140 είδη), η Ιαπωνία (123 είδη) και το Καμερούν (100 είδη). Αν και η κατανάλωση εντόμων συχνά βασίζεται σε πολιτιστικές πρακτικές, παρουσιάζει συσχετίσεις με την κάλυψη γης, τη γεωγραφική παρουσία δυνητικά βρώσιμων εντόμων, το μέγεθος του πληθυσμού μιας χώρας και τα επίπεδα εισοδήματος

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά εντόμων μπορεί να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών για τη χρήση εντόμων σε τρόφιμα, ζωοτροφές, καλλυντικά, οργανικά λιπάσματα και φαρμακευτικές βιομηχανίες.

    via

espa el