«Ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας»: Το να επισκέπτεσαι μέρη στον κόσμο, πριν να είναι αργά, έγινε τάση

«Ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας»: Το να επισκέπτεσαι μέρη στον κόσμο, πριν να είναι αργά, έγινε τάση

«Ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας»: Το να επισκέπτεσαι μέρη στον κόσμο, πριν να είναι αργά, έγινε τάση

 • Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ο πλανήτης υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ και όλα γύρω μας, μάς χτυπούν συνεχώς καμπανάκι. Καθημερινά, οι συζητήσεις για το κλίμα πληθαίνουν, όπως και οι προθεσμίες των επιστημόνων για τις επόμενες δεκαετίες. Κάθε μήνα, συντρίβεται το ρεκόρ ζέστης.

  Μέσα σε όλα αυτά, τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), δείχνουν πως τα ταξίδια και ο τουριστικός τομέας ευθύνονται για το 8% έως το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  Στον απόηχο της κλιματικής κρίσης και των συνεχών καταστροφών, τα φυσικά θαύματα που υπάρχουν σε κάθε άκρη αυτού του κόσμου, από παγετώνες, κοραλλιογενείς ύφαλους, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αυτό, έχει παρακινήσει ορισμένους ταξιδιώτες να δουν μέρη του κόσμου που σύντομα θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κατι που έχει εξελιχθεί σε μια νέα ταξιδιωτική τάση και είναι πλέον γνωστή ως «τουρισμός/ταξίδια τελευταίας ευκαιρίας».
  Οι άνθρωποι συχνά νιώθουμε την ανάγκη να «γνωρίσουμε» και να έρθουμε σε επαφή με κάτι που έχει περιορισμένη πρόσβαση. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι περισσότερο πολύτιμα, όταν είναι και λιγότερα. Δεν είναι πάντα έτσι, όμως. Όσο δύσκολο κι αν μας είναι σήμερα να φανταστούμε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, όπως τους καταρράκτες του Νιαγάρα χωρίς νερό, η πραγματικότητα είναι μία και θλιβερή: πολλά όμορφα μέρη εξαφανίζονται. Μερικά παραδείγματα, είναι τα νησιά Γκαλαπάγκος, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη Θάλασσα των Κοραλλιών, κι όχι μόνο.

  Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί που κινδυνεύουν, περιλαμβάνουν το Mer de Glace, τον μεγαλύτερο παγετώνα στις γαλλικές Άλπεις, όπου χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν κάθε χρόνο για σκι. Από το 1985, μέχρι σήμερα, ο Mer de Glace υποχωρεί με πρωτοφανή ταχύτητα, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η περιοχή δεν θα είναι διαθέσιμη για πολλά χρόνια ακόμη.

  via

espa el