Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου, όταν τα οικονομικά σου δεν είναι καλά

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου, όταν τα οικονομικά σου δεν είναι καλά

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου, όταν τα οικονομικά σου δεν είναι καλά

 • Σίγουρα σου έχει συμβεί, κι όχι μόνο μία φορά. Ξυπνάς το πρωί και αποφασίζεις να δεις το υπόλοιπο στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Προς μεγάλη σου έκπληξη, δεν κέρδισες τη φορολοταρία, ούτε μπήκαν χρήματα από τραπεζικό λάθος. Έχεις ξοδέψει σχεδόν ολόκληρο τον μισθό σου, μένουν δέκα μέρες μέχρι να πληρωθείς και πανικοβάλλεσαι.

  Παρακάτω, θα δεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου, όταν τα οικονομικά σου είναι χάλια, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα του MIT.
  Αρχικά, αγχώνεσαι και τα επίπεδα ντοπαμίνης πέφτουν δραματικά. Θεωρείς ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και πανικοβάλλεσαι. Δεν ξέρεις τι να κάνεις και έχεις ήδη προετοιμαστεί να μείνεις στον δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα.
  Άρνηση: Μετά το πρώτο σοκ, έρχεται η άρνηση. Δεν γίνεται να συμβαίνει σε εσένα τέτοιο πράγμα.

  Θυμός: Γίνεσαι έξαλλος με τον εαυτό σου. Πώς το άφησες να συμβεί; Τι το ήθελες κι αγόρασες τρία παντελόνια ενώ πήγες απλώς για ένα ζευγάρι κάλτσες; Μετά, φταίει η ακρίβεια. Έχεις νεύρα με όλους, και καλά κάνεις –απλώς μην τους το πεις.

  Διαπραγμάτευση: Κάπως «κάθεται» μέσα σου η σκληρή πραγματικότητα και αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ξέμεινες από χρήματα. Ίσως αισθανθείς ότι δεν σου αξίζουν καλά πράγματα, μπορεί και να αναρωτηθείς γιατί είναι έτσι η ζωή σου.

  Κατάθλιψη: Η παραπάνω απορία δημιουργεί ένα κλίμα θλίψης που σε κατακλύζει. Όλα σου φαίνονται μαύρα, δεν θέλεις να ξαναβγείς από το σπίτι μέχρι να πληρωθείς κι αισθάνεσαι σαν να περπατάς σε ένα τούνελ δίχως τέλος.

  Αποδοχή: Τελικά, το παίρνεις απόφαση. Κι όχι απλώς το παίρνεις απόφαση, αλλά συνειδητοποιείς ότι πρέπει να οργανώσεις προσεκτικά ένα πλάνο, ώστε να μη σου ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

  via

espa el