Το ΑΙ μωρό που έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα

Το ΑΙ μωρό που έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα

Το ΑΙ μωρό που έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα

 • Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο «παιδί με τεχνητή νοημοσύνη» στον κόσμο, μια οντότητα που εμφανίζει συμπεριφορά και ικανότητες παρόμοιες με αυτές ενός ανθρώπινου παιδιού τριών ή τεσσάρων ετών.
  Με το όνομα Tong Tong το πρώτο παιδί AI στον κόσμο θεωρείται ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της AGI (Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη).

  Το καινοτόμο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Τεχνολογίας Frontiers of General Artificial Intelligence, φέρεται να είναι ικανό για αυτόνομη μάθηση και μπορεί να εμφανίζει ένα επίπεδο συναισθηματικής δέσμευσης που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της στο Ινστιτούτο Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου (BIGAI), η Tong Tong βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητες και τις γνώσεις της μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους και της εξερεύνησης.

   

  «Η Tong Tong έχει μυαλό και προσπαθεί να κατανοήσει την κοινή λογική που διδάσκεται από τους ανθρώπους», ανέφερε ένα διαφημιστικό βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης. «Διακρίνει το σωστό από το λάθος, εκφράζει τη στάση της σε διάφορες καταστάσεις και έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον».

  Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης του Πεκίνου τον περασμένο μήνα, οι επισκέπτες μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το μικρό αυτό κοριτσάκι και να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του με βάση τον προγραμματισμό του. Για παράδειγμα, όταν ήταν προγραμματισμένο να προτιμά το περιβάλλον του τακτοποιημένο, το εικονικό άβαταρ διορθωνε ως και τα στραβά κάδρα στο τοίχο. Αν κάποιος έριχνε γάλα κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, θα έφερνε ένα πανάκι για να το καθαρίσει.

  Ωστόσο, ένα από τα κύρια πράγματα που ξεχωρίζει την Tong Tong από άλλες δημιουργίες AI είναι ότι έχει τη δύναμη να αναθέτει ανεξάρτητα καθήκοντα στον εαυτό της με βάση τις δικές της αξίες και ιδανικά. Οι δημιουργοί της ισχυρίζονται ότι είναι ικανή για αυτόνομη μάθηση και «έχει τη δική της χαρά, θυμό και λύπη».

  Το μικρό κορίτσι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ανθρώπους μέσω εκφράσεων προσώπου, χειρονομιών και συνομιλιών. Είναι ικανή να εντοπίζει και να μεταδίδει μια ποικιλία συναισθημάτων όπως η ευτυχία, ο θυμός και η λύπη, καθώς και να αντιδρά κατάλληλα στις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων. Αν και αυτή τη στιγμή έχει τις ικανότητες και τη συμπεριφορά ενός παιδιού τριών ή τεσσάρων ετών, η Tong Tong εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς.

  via

espa el