Το ξενοδοχείο που οι ένοικοι κοιμούνται ταυτόχρονα σε δύο χώρες

Το ξενοδοχείο που οι ένοικοι κοιμούνται ταυτόχρονα σε δύο χώρες

Το ξενοδοχείο που οι ένοικοι κοιμούνται ταυτόχρονα σε δύο χώρες

 • «Είσαι στο δωμάτιο εννέα, είναι ένα από τα διεθνή δωμάτιά μας». Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα που άκουσε ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ του CNN Miquel Ros ο οποίος επισκεφτηκε το Hotel Arbez, από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, παραδίδοντας του ένα βαρύ μεταλλικό κλειδί παλιάς σχολής. 

  «Δεν μπορούσα να συγκρατήσω την χαρά μου. Αν η προοπτική να εμφανιστώ σε ένα ξενοδοχείο χωρίς να γνωρίζω σε ποια χώρα θα κοιμόμουν εκείνο το βράδυ ήταν ήδη συναρπαστική, τι θα λέγατε αν κοιμόμουν σε δύο χώρες ταυτόχρονα;»

  Το Hotel Arbez βρίσκεται στο La Cure, ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι στην κορυφή των κατάφυτων δασών βουνών Jura, που χωρίζουν τη Γαλλία και την Ελβετία. Χάρη σε μια ελάχιστα γνωστή διεθνή συνθήκη στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Ros μπόρεσε να απολαύσει μία μοναδική ξενοδοχειακή εμπειρία.

  Χτισμένο στο ρουστίκ στιλ που είναι τόσο διαδεδομένο σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, το οικογενειακό Hotel Arbez Franco-Suisse - που ονομάζεται επίσης L’Arbézie - έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται ακριβώς πάνω σε διεθνή σύνορα.

  Αυτή η ασυνήθιστη οργάνωση είναι μια ακούσια συνέπεια της Συνθήκης των Δαππών του 1862, με την οποία η Γαλλία και η Ελβετία συμφώνησαν σε μια μικρή εδαφική ανταλλαγή, προκειμένου να επιτραπεί ο πλήρης γαλλικός έλεγχος ενός κοντινού στρατηγικού δρόμου. 

  Στη συνθήκη υπήρχε πρόβλεψη για την παραμονή των κτιρίων κατά μήκος των συνόρων, γεγονός που χρησιμοποίησε ένας ντόπιος επιχειρηματίας για να ανοίξει ένα κατάστημα και ένα μπαρ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το διασυνοριακό εμπόριο. Το ξενοδοχείο θα ακολουθήσει το 1921.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το μισό ξενοδοχείο βρίσκεται στη Γαλλία και το άλλο μισό στην Ελβετία, με τα διεθνή σύνορα να διχοτομούν το εστιατόριο και αρκετά από τα δωμάτια.

  Μου είχαν αναθέσει ένα από αυτά τα διεθνικά δωμάτια, με το αόρατο διεθνές χάσμα να τρέχει ακριβώς μέσα από το μπάνιο και το κρεβάτι. Σημαίνει ότι οι επισκέπτες κοιμούνται με το κεφάλι στην Ελβετία και τα πόδια στη Γαλλία.

  Ορατά από το παράθυρο, και μόλις λίγα μέτρα μακριά, είναι οι δύο συνοριακοί σταθμοί, ο ελβετικός στη δεξιά πλευρά, ο γαλλικός λίγο πιο κάτω στα αριστερά, με το ξενοδοχείο να καταλαμβάνει ένα τριγωνικό οικόπεδο σφηνωμένο μεταξύ των δύο.

  via

espa el