Χρήματα: Πόσα χρειάζεστε για να ζήσετε ευτυχισμένοι; Οι ειδικοί απαντούν και μας εκπλήσσουν

Χρήματα: Πόσα χρειάζεστε για να ζήσετε ευτυχισμένοι; Οι ειδικοί απαντούν και μας εκπλήσσουν

Χρήματα: Πόσα χρειάζεστε για να ζήσετε ευτυχισμένοι; Οι ειδικοί απαντούν και μας εκπλήσσουν

 • Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση ως προς το πόση ευτυχία μπορεί να αγοράσει ένα υψηλό εισόδημα. Μετά από ένα ορισμένο σημείο, η αναζήτηση πρόσθετων οικονομικών πόρων δεν αφορά καθόλου τα χρήματα, αλλά το τι μπορεί να συμβολίζει.

  Τι ακριβώς συμβολίζει όμως; Είναι δυνατόν να είσαι και φιλόδοξος και ικανοποιημένος; Η οικονομική θεραπεύτρια Lindsay Bryan-Podvin θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα άτομα μπορούν να ορίσουν την έννοια του «αρκετά» για τον εαυτό τους και να βρουν ισορροπία στην οικονομική τους ζωή.

  Το “περισσότερο” δεν είναι πάντα καλύτερο
  Είναι φυσικό να σκεφτόμαστε την οικονομική «επάρκεια» και ευημερία ως τη λύση σε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής μας. «Για πολλούς από εμάς, ο τραπεζικός μας λογαριασμός είναι ένας οπτικός συμβολισμός του τρόπου με τον οποίο μετράμε την αυτοαξία μας», εξηγεί η Bryan-Podvin. Επειδή είναι τόσο δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε την έμφυτη μας αξία, συχνά την εξισώνουμε με τα ψηφία στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, το υπόλοιπο των συνταξιοδοτικών μας ταμείων ή την αξία των περιουσιακών μας στοιχείων.

  Ωστόσο, η εμπλοκή αυτής της οικονομικής παραμέτρου στην αυτοεκτίμησή μας οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων. Με άλλα λόγια, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα «περισσότερο» όσον αφορά στην ευτυχία μας. Η Bryan-Podvin επισημαίνει ότι υπάρχει μια μελέτη που απομυθοποιεί, η οποία υποστηρίζει ότι πάνω από έναν μισθό 70.000 Ε/έτος (90.000 αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό), η ευτυχία ενός ατόμου δεν αυξάνεται με το πρόσθετο εισόδημα.

  Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ευτυχία μας, πολλοί από εμάς πιστεύουμε λανθασμένα ότι αν είχαμε περισσότερα χρήματα, θα συνέβαιναν ορισμένα καλά πράγματα. Η Bryan-Podvin δίνει μερικά παραδείγματα του είδους της σκέψης που βλέπει στην πρακτική της στην οικονομική θεραπεία: «Αν είχα περισσότερα χρήματα, θα ήμουν σωματικά πιο υγιής» ή «Αν κέρδιζα περισσότερα, θα είχα έναν πιο στενό κύκλο φίλων».
  Πώς να ορίσετε το «αρκετά» στην οικονομική σας ζωή
  Σκεφτείτε τι σημαίνει «αρκετά» για εσάς προσωπικά, ευθυγραμμίζοντας τους οικονομικούς σας στόχους με τις αξίες και τις προτεραιότητές σας. Γράψτε ή πείτε: «Είμαι περισσότερο από αυτό που έχω ή κατέχω» ή «Η οικονομική μου αξία δεν με καθορίζει ως άτομο», για να εξασκήσετε αυτόν τον χωρισμό. Αξιολογήστε τους άλλους τομείς της ευεξίας σας (σωματική, συναισθηματική, επαγγελματική, κοινωνική, πνευματική) για να δείτε σε τι μπορεί πραγματικά να χρειαστεί να εστιάσετε.

  Σκεφτείτε τι σημαίνει «αρκετά» για εσάς προσωπικά. Για κάποιους, μπορεί να είναι ένα ραντεβού για δείπνο το μήνα, για άλλους, μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να πληρώσουν πλήρως την καλοκαιρινή κατασκήνωση ενός παιδιού. Στη συνέχεια, υπολογίστε το πραγματικό κόστος που σχετίζεται με αυτήν την ανάγκη. Αυτή η τακτική μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να είστε δημιουργικοί: Ίσως δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια επιπλέον βραδιά ραντεβού κάθε μήνα, αλλά έχετε φίλους που θα ενδιαφερόντουσαν να οργανώσουν μια «βραδιά στο σπίτι», όπου μαγειρεύετε εκ περιτροπής.

  Τέλος, για να ορίσετε το «αρκετά» στην οικονομική σας ζωή, πρέπει να κατανοήσετε τις τρέχουσες συνήθειες δαπανών σας. Υπολογίστε τα ετήσια έξοδά σας και προσθέστε ένα απόθεμα—ίσως 10-20%— και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε το εισόδημά σας ή να μειώσετε τα έξοδά σας για να φτάσετε εκεί.

  via

espa el