Τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο τα ρομπότ από τους ανθρώπους

Τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο τα ρομπότ από τους ανθρώπους

Τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο τα ρομπότ από τους ανθρώπους

 • Μία διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 111 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, καθώς φάνηκε πως τα παιδιά πίστευαν τα ρομπότ περισσότερο από τους ανθρώπους και αποδέχονταν τα λάθη τους πιο εύκολα.

  Τα παιδιά σε μικρή ηλικία καλούνται να δεχθούν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών καθώς μαθαίνουν τον κόσμο και να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Οι ερευνητές εδώ ήθελαν να μάθουν πώς δέχονται τις πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

   
  Όταν άνθρωποι και ρομπότ έδειχναν πως είναι και οι δύο αξιόπιστοι, τα παιδιά έτειναν να ρωτούν τα ρομπότ αντί για τους ανθρώπους τα ονόματα των νέων αντικειμένων που δε γνώριζαν και δέχονταν τις ονομασίες που τους δίνονταν. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές ρώτησαν με ποιον θα προτιμούσες να μοιραστείς τα μυστικά σου, να γίνεις φίλος ή να έχεις ως δάσκαλο, τα παιδιά απαντούσαν στην πλειοψηφία τους τα ρομπότ.
   
  Η αντίληψη των παιδιών όταν άνθρωποι και ρομπότ έκαναν λάθος, διέφερε επίσης. Ένας αναξιόπιστος άνθρωπος θεωρήθηκε πως δίνει λάθος απαντήσεις επίτηδες, ενώ το ρομπότ κατά λάθος. Αυτό δείχνει πως η αντίληψη των παιδιών για την αξιοπιστία του ρομπότ είναι διαφορετική από τη θέληση να γίνει ο κοινωνικός φίλος τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά συνολικά θεωρούν τα αξιόπιστα ρομπότ περισσότερο φερέγγυα από τον αξιόπιστο άνθρωπο.
   
  Το τι είναι αυτό ακριβώς που κάνει τα παιδιά να προτιμούν τα ρομπότ, παραμένει μία ανοιχτή ερώτηση.
   
  Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Computers in Human Behavior.

espa el