Τι να κάνεις όταν ξεχνάς τα ονόματα των άλλων

Τι να κάνεις όταν ξεχνάς τα ονόματα των άλλων

Τι να κάνεις όταν ξεχνάς τα ονόματα των άλλων

 • Γιατί ξεχνάς τα ονόματα των άλλων
  Οι λόγοι ποικίλλουν, λέει η Dr Clare Jonas, ψυχολόγος και επικοινωνιολόγος, που ασχολείται με την ανάλυση ερευνών και συγκέντρωσε σε άρθρο της μπόλικες πληροφορίες για το θέμα.

  Καταρχάς, τα ονόματα είναι κάπως αυθαίρετα και αυτό τα κάνει πιο δύσκολο να απομνημονευθούν, σε αντίθεση με άλλες βιογραφικές πληροφορίες κάποιου ατόμου, όπως π.χ. το επάγγελμά του. Μπορεί να ξέρεις συνολικά 10 άτομα με το όνομα Γιώργος και να μην έχουν τίποτε άλλο κοινό μεταξύ τους. Αν ήταν όλοι τους π.χ. γιατροί, θα συνδύαζες αμέσως το επάγγελμα με το όνομα και θα τους θυμόσουν πιο εύκολα. Η έλλειψη συμφραζόμενων για ένα όνομα κάνει την απομνημόνευσή του πιο δύσκολη.

  Έπειτα, ακόμα κι όταν αναγνωρίζουμε ένα πρόσωπο, π.χ. στον δρόμο, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται λίγο χρόνο για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με αυτό το άτομο. Αναγνωρίζει ότι ξέρει αυτό το άτομο και σιγά-σιγά ανασύρει τις σχετικές πληροφορίες, π.χ. την ξέρω αυτή, είναι μαμά από το σχολείο των παιδιών, τη λένε Μαρία και ο άντρας της είναι ο…

  Τέλος, γήρας ου γαρ έρχεται μόνον, και μαζί του φέρνει προβλήματα μνήμης που κάνουν την ανάκληση ονομάτων όλο και πιο δύσκολη. Το πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η μνήμη καθώς μεγαλώνουμε διαφέρει για τον καθένα, αλλά αν είσαι άνω των 60 πιθανώς να χρειάζεσαι διαφορετικές τεχνικές απομνημόνευσης από έναν νεότερο άνθρωπο.
  Τι να κάνεις για να τα θυμάσαι
  Από μελέτες έχουν προκύψει διάφορες προτάσεις αναφορικά με τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ανασύρουν το όνομα κάποιου που δεν χρησιμοποιούν συχνά.

  – Τέσταρε τον εαυτό σου
  Είναι ο πιο αποτελεσματικός –και ο λιγότερο αμήχανος– τρόπος για να σου «μείνει» το όνομα κάποιου: Όση ώρα μιλάς μαζί του, συνέχισε να επαναλαμβάνεις το όνομά του. Ακόμα κι αν δεν μιλάς, αν π.χ. γνώρισες ορισμένα άτομα στη νέα σου δουλειά, μη σταματάς να επαναλαμβάνεις από μέσα σου τα ονόματά τους. Αν πάλι πρόκειται για ένα άτομο που συναντάς π.χ. για δεύτερη φορά και δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το όνομά του, δεν είναι κακό να του ζητήσεις να στο θυμίσει.

  – Δημιούργησε συσχετισμούς
  Όπως είπαμε, τα συμφραζόμενα βοηθούν πολύ τη μνήμη. Φτιάξε, λοιπόν, τα δικά σου: Μπορεί ο «Γιώργος» που μόλις γνώρισες να φορά γυαλιά με κόκκινο σκελετό. Προσπάθησε να τον καταγράψεις στη μνήμη σου ως «ο Γιώργος με τα κόκκινα γυαλιά».

  – Γράψ’ το
  Αν σου είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι κάποιο όνομα γιατί δεν κρατάς μία σημείωση; Το κινητό σου έτσι κι αλλιώς συνέχεια πάνω σου το έχεις. Γράψε το όνομα στις σημειώσεις και πριν του απευθύνεις τον λόγο απλά τσέκαρέ το για επιβεβαίωση.

  – Να κοιμάσαι καλά
  Αν υπάρχει, όμως, ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις π.χ. πριν από μία σημαντική εκδήλωση κατά την οποία το μυαλό σου πρέπει να είναι καθαρό και η μνήμη σου ακμαία, είναι να κοιμηθείς καλά το προηγούμενο βράδυ. Ο ύπνος έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ακρίβεια της μνήμης (δηλαδή στο να πεις σωστά το όνομα), αλλά όχι απαραίτητα στο πόσο γρήγορα θα το θυμηθείς. 

  via

espa el