Έρευνα για τις γάτες και το λόγο που γρατζουνάνε τους καναπέδες

Έρευνα για τις γάτες και το λόγο που γρατζουνάνε τους καναπέδες

Έρευνα για τις γάτες και το λόγο που γρατζουνάνε τους καναπέδες

 • Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior, κτηνίατροι στη Βραζιλία εξέτασαν 500 ιδιοκτήτες γατιών σχετικά με τον συναισθηματικό δεσμό που έχουν με τις γάτες τους και πώς αυτός επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

  Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες που νιώθουν πιο κοντά στους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να γρατζουνίζουν τα έπιπλα του σπιτιού. Αν και ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς παραμένει ασαφής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γάτες που γρατσουνίζουν έπιπλα και καταστρέφουν αντικείμενα έχουν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας με τους ιδιοκτήτες τους. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με τους ιδιοκτήτες και τις περιγραφές τους για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των κατοικίδιων τους.

  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά, καθώς το ξύσιμο φάνηκε να αποτελεί μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα, το δυνατό νιαούρισμα και το κατούρημα εκτός αμμοδοχείου. Όσοι δεν ανέφεραν ότι είχαν γρατσουνίσει έπιπλα είχαν χαμηλότερο επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας με τις γάτες τους, με βάση τις ελλιπείς περιγραφές σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους.

  Υπάρχουν μερικά επιπλέον στοιχεία από την έρευνα που αξίζει να σημειωθούν. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (90%) ήταν γυναίκες και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας ήταν υψηλότερο σε αυτήν την ομάδα από ό,τι στους άνδρες. Επιπλέον, η ύπαρξη άλλων κατοικίδιων και οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο συνδέθηκαν  με υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας μεταξύ των γατών και των ανθρώπων τους.

  Οι γάτες είναι πιο κοινωνικές από ό,τι πιστεύουμε, και η αγάπη τους για εμάς σαφώς δεν έχει όρια. Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν πολύ καλές ξύστρες για γάτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αντί για τον καναπέ.

  via

espa el