Φοιτητής έφαγε 720 αυγά σε ένα μήνα για ένα... πείραμα
-
Διδακτορικός φοιτητής Ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ήδη κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ξεχωριστό και περίεργο πείραμα!
Ο λόγος για τον Nick Norwitz, ο οποίος χρησιμοποίησε τον εαυτό του ως “συμμετέχων σε πείραμα” στα πλαίσια της έρευνάς του για το διδακτορικό. Ο διδακτορικός φοιτητής θέλησε να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών στον οργανισμό. Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ο Norwitz έτρωγε ένα αυγό κάθε ώρα, για συνολικά 24 αυγά την ημέρα.Σε όλη τη διάρκεια του πειράματός του, δοκίμασε όλα τα πιθανά είδη παρασκευής αυγών, από τηγανητά και βραστά μέχρι ομελέτες και συνολικά κατανάλωσε 720 αυγά, τα οποία περιείχαν περίπου 133.200mg χοληστερόλης (καθώς κάθε αυγό έχει 186mg).
Το πείραμα του διδακτορικού φοιτητή είχε ως στόχο την εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η υπερβολική κατανάλωση αυγών επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το έκανε με σκοπό να αμφισβητήσει τις απόλυτες διατροφικές συμβουλές που κυκλοφορούν στα social media.Τα αποτελέσματα του πειράματός του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα!
Κατά την πρώτη εβδομάδα, τα επίπεδα LDL μειώθηκαν κατά 2%. Μάλιστα, άρχισε να προσθέτει 60 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά (κυρίως από φρούτα όπως μπανάνες και βατόμουρα), η μείωση της LDL συνεχίστηκε, φτάνοντας συνολικά το 20% στο τέλος του μήνα.
Ο Norwitz εστίασε ακόμα στο πώς η χοληστερόλη από τα αυγά δεν οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης του οργανισμού. Ο ίδιος εξήγησε ότι η χοληστερόλη από τη διατροφή συνδέεται με υποδοχείς στα εντερικά κύτταρα, γεγονός που ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης χολεσίνης. Αυτή στέλνει σήμα στο ήπαρ να μειώσει την παραγωγή LDL, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερόλης υπό έλεγχο. Προσθέτοντας περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή του, παρατήρησε ότι τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Στη συνέχεια, ο Norwitz εξήγησε, όταν κάποιος καταναλώνει λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα καίει λίπος για ενέργεια, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL. Αντίθετα, η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων έχει την αντίθετη επίδραση.Στο τέλος του πειράματος, τα ευρήματα του Norwitz φαίνεται να επιβεβαίωσαν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ακόμη και σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης. Αντίθετα, όμως, παρατηρείται αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, “καλής” χοληστερόλης (HDL), η οποία είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.