Γιατί τρώμε λιγότερο όταν έχει καύσωνα – Ποια τρόφιμα να προτιμάμε

Γιατί τρώμε λιγότερο όταν έχει καύσωνα – Ποια τρόφιμα να προτιμάμε

Γιατί τρώμε λιγότερο όταν έχει καύσωνα – Ποια τρόφιμα να προτιμάμε

 • Όπως πολλοί μπορεί να έχετε παρατηρήσει, κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ή όταν γενικά αυξάνεται η θερμοκρασία, η διάθεσή μας για φαγητό εξασθενεί. Μελέτες έχουν διαπιστώσει την αρνητική σχέση της αύξησης της θερμοκρασίας με την πρόσληψη τροφής, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι οι άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

  «Όταν βρισκόμαστε σε ένα θερμό περιβάλλον, η όρεξή μας μειώνεται και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες έτσι ώστε να δροσίσουμε το σώμα μας», δηλώνει στο VeryWellHealth η Allison Childress, διαιτολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University. «Οι άνθρωποι σε πιο ζεστά κλίματα συνήθως καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, γιατί η κατανάλωση αυτών των θερμίδων παράγει θερμότητα και μπορεί να ζεστάνει το σώμα ακόμα περισσότερο», αναφέρει η Childress.
  Η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την πέψη είναι γνωστή ως «θερμική επίδραση της τροφής». Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες έχουν τη μεγαλύτερη θερμική επίδραση, επομένως τροφές όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, φασόλια, αυγά, φακές και θαλασσινά μπορεί να σας ζεστάνουν περισσότερο καθώς αρχίζει η πέψη.
  Τι μπορείτε να φάτε για να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα;
  Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματος να παραμείνει δροσερό, αλλά η υπερβολική εφίδρωση χωρίς αναπλήρωση των υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην εξάντληση από τη ζέστη, τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και σε αρκετά άλλα προβλήματα υγείας.

  Μερικά από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα είναι τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα μούρα, το μαρούλι, το σέλερι, οι ντομάτες, τα αγγούρια και το γιαούρτι, σύμφωνα με τον Gordon Fisher, καθηγητή στο University of Alabama στο Birmingham.

  Τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μεταξύ 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών, έτσι μπορούμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι αυξάνοντας την πρόσληψη τροφίμων που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

  Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού ή άλλων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της ποσότητας που χάνεται τις ζεστές ημέρες. Αυτή η ποσότητα δεν είναι απαραίτητα η κατάλληλη για όλους, καθώς βασίζεται και σε άλλους παράγοντες, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία και το χρόνο που περνάει κανείς στη ζέστη.

  Κατά τη διάρκεια ζεστών ημερών, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν συνολικά μεταξύ 2-2,5 λίτρων υγρών ανά ημέρα. Οι αθλητές ή οι άνθρωποι που εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους μέσα στη ζέστη, χρειάζεται ίσως να προσθέσουν ενεργειακά ποτά στο πρόγραμμα ενυδάτωσής τους για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον ιδρώτα. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι αρκετό, αρκεί να τρώνε γεύματα και σνακ για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του αλατιού.

  via

espa el