Η πόλη‑έκπληξη που στέφθηκε «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς»

Η πόλη‑έκπληξη που στέφθηκε «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς»

Η πόλη‑έκπληξη που στέφθηκε «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς»

 • Μια μικροσκοπική πόλη, της οποίας το όνομα δεν έχουμε ξανακούσει, κέρδισε τον περίφημο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πόλη της Χρονιάς» και μάλιστα χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό της.
  Τα βραβεία απονέμονται από την Ακαδημία Πολεοδομίας του Λονδίνου και φέτος ανακήρυξαν μια πόλη της Ολλανδίας, το Amersfoort, ως νικήτρια. Η ολλανδική πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Ουτρέχτης και φιλοξενεί περίπου 160.000 κατοίκους.
  Είναι γνωστή κυρίως για τη σωζόμενη μεσαιωνική παλιά πόλη και τη διάσημη πύλη της και αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική αν θέλει κάποιος να απολαύσει τα κανάλια της χώρας με πολύ λιγότερο κόσμο από ότι στο Άμστερνταμ.

  Όταν χτίστηκε, ήταν το επίσημο μεσαίο σημείο της χώρας, το οποίο διακρίνεται από τον πύργο της εκκλησίας Onze-Lieve-Vrouwe.
  Αλλά γιατί αυτό το ελάχιστα γνωστό μέρος κέρδισε έναν τόσο σημαντικό τίτλο;
  Το Amersfoort μπορεί να είναι μικρό, αλλά όσον αφορά στην αστική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, είναι αρκετά ισχυρό.

  Η Ακαδημία αποτελείται από επιστήμονες, πολιτικούς και ειδικούς και μια αντιπροσωπεία της στάλθηκε στο Amersfoort τον Σεπτέμβριο για να το αξιολογήσει. Αξιολόγησαν τη βιωσιμότητα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και πόσο καλά γίνεται η διαχείριση της πόλης.
  Το Amersfoort δέχτηκε έτσι διθυραμβικές κριτικές για την επιτυχία του στον καινοτόμο σχεδιασμό, τη διατήρηση του χαρακτήρα και της κληρονομιάς και την εξαιρετική ποιότητα ζωής του. Η πόλη τα κατάφερε όλα αυτά περιορίζοντας τη χρήση του αυτοκινήτου και προσφέροντας πληθώρα προσιτών κατοικιών.
  Με όλα αυτά τα προνόμια της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας, καθώς και τους γραφικούς μεσαιωνικούς δρόμους, τα όμορφα κανάλια και τις πλατείες γεμάτες ζωντάνια, φαίνεται ότι άξιζε αυτό το σημαντικό βραβείο.

   

  via

espa el