Ιταλός σεφ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί

-
Ο διάσημος σεφ, Gino D’Acampo, σόκαρε τους λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας ότι ο καπουτσίνο δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται μετά τις 11 το πρωί.
Κι αυτό, όπως εξήγησε, δεν έχει τόσο να κάνει με την καφεΐνη όσο με την πέψη.Ο 48χρονος τηλεοπτικός σταρ ιταλικής καταγωγής, γνωστός για τις εκπομπές μαγειρικής και τα βιβλία του, ανέβασε πρόσφατα βίντεο στο TikTok, εξηγώντας τον «άγραφο κανόνα» της ιταλικής κουλτούρας του καφέ, συγκεντρώνοντας πάνω από 2,4 εκατομμύρια προβολές.
«Για έναν Ιταλό υπάρχει ώρα για καπουτσίνο και ώρα για εσπρέσο», είπε στους ακολούθους του.«Ένας εσπρέσο για τον Ιταλό είναι κάτι που μπορείς να πιεις όλη μέρα -ειδικά μετά το δείπνο, μετά το μεσημεριανό, ή μετά από οποιοδήποτε γεύμα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον D’Acampo, ο λόγος είναι επιστημονικός: «Η καφεΐνη κάνει την κυκλοφορία του αίματος ταχύτερη», εξήγησε. «Κι όσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα, τόσο καλύτερα λειτουργεί το πεπτικό σύστημα -γι’ αυτό οι Ιταλοί πίνουν εσπρέσο μετά τα γεύματα».Όταν όμως πρόκειται για καφέ με βάση το γάλα, ο σεφ επιμένει πως όλα κρίνονται από τον χρόνο. Μετά τις 11 το πρωί είναι απαγορευτικό. «Το γάλα του καπουτσίνο μετά από ένα γεύμα πηγαίνει στο στομάχι και κάνει το αντίθετο από τον εσπρέσο: επιβραδύνει την πέψη. Είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει κάποιος», τόνισε.
Η ιταλική παράδοση πίσω από τον κανόνα
Ο «κανόνας» βασίζεται στην ιταλική αντίληψη ότι το γάλα είναι τροφή που ταιριάζει στο πρωινό. Ένας αφράτος καπουτσίνο με ένα γλυκό θεωρείται ιδανική αρχή της ημέρας, όμως αργότερα πιστεύεται ότι το γάλα δυσχεραίνει την πέψη και αφήνει αίσθημα βάρους ή φουσκώματος.Γι’ αυτό μετά το πρωινό οι Ιταλοί παραδοσιακά στρέφονται σε πιο «ελαφριούς» καφέδες χωρίς γάλα, όπως τον εσπρέσο ή τον μακιάτο.