Συνέντευξη Γιάννη Κότσιρα.

Συνέντευξη Γιάννη Κότσιρα.

 • Ο Γιάννης Κότσιρας επισκέφτηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης για κάποιες εμφανίσεις οι οποίες πήραν και ένα τριήμερο παράταση. Λίγο πριν το τέλος των εμφανίσεων βρέθηκε στο studio του Κοσμοραδιο 95,1 και παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή του Χρήστου Πολυχρονιάδη.

  - Στην παρέα μας έχουμε σήμερα τον Γιάννη Κότσιρα. Καλησπέρα!
  - Καλησπέρα!

  - Αγαπημένος καλλιτέχνης σε όλους μας. Γιάννη , αυτό «Το Σεντόνι» ήρθε και σκέπασε τα πάντα.
  - Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα πως θα αγαπηθεί τόσο πολύ. Και δεν θεωρώ ότι είναι και το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Αυτό το τραγούδι βγήκε με την λογική ότι περιλαμβάνει τον ήχο του δίσκου περισσότερο. Έχει στοιχεία δηλαδή από όλα τα τραγούδια. Ότι συνέβη με «Το Σεντόνι» θα χαρώ πολύ να συμβεί και με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

  - Αυτό ο δίσκος έχει ένα καινούριο ύφος σε σχέση με το πώς σε είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
  - Έχει και παλιά στοιχεία , έχει και σύγχρονα. Αυτός ο δίσκος νομίζω πως είναι η πιο προσεγμένη παραγωγή που έχω κάνει ποτέ. Την δουλεύω δυο χρόνια , με τον Μανόλη Φάμμελο και τον Κώστα Λειβαδά , και έχουμε προσέξει και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Εγώ θεωρώ , πως ανάλογα με πιο είδος μουσικής σου αρέσει θα βρεις μέσα στον δίσκο τραγούδια.

  - Μαζί σου και η Ραλλία Χριστίδου φέτος. Βλέπω πως είσαι λίγο προστατευτικός μαζί της;
  - Δεν είναι η Ραλλία του Fame Story , και ο λόγος που το λέω είναι γιατί η Ραλλία αρνήθηκε πολλά πράγματα. Αρνήθηκε κάποια μεροκάματα πολύ ψηλά στις παραλίες , στα λουλούδια , και αποφάσισε να διαλέξει αυτό τον δρόμο που έχω ακολουθήσει και εγώ , που είναι και ο πιο δύσκολος που θα μπορούσε να διαλέξει , ιδιαίτερα με το εφόδιο της τηλεοπτικής αναγνώρισης.

  - Πες μου ένα αγαπημένο σου τραγούδι από τον δίσκο.
  - ¨Πως θα πεθάνω εγώ για σένα». Ήταν το πρώτο τραγούδι που μου έγραψε ο Κώστας Λειβαδάς και είχε στο μυαλό του πολύ συγκεκριμένα πράγματα και με συγκίνησε τρομερά όταν το άκουσα. Για αυτό έγινε και από τα αγαπημένα μου.

  - Γιάννης Κότσιρας είναι το πραγματικό σου όνομα;
  - Βέβαια. Είναι δυνατόν να έχεις ψευδώνυμο Κότσιρας;

  - Ήσουν ο πέμπτος καλλιτέχνης που ερμήνευσε το «Άξιον Εστί». Μεγάλη τιμή;
  - Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή στην Ελλάδα από το να σε επιλέγουν αυτοί οι παλιοί μεγάλοι συνθέτες , και μάλιστα να σου ζητάνε να τους πεις το κλασσικότερο τους έργο. Αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάω σε όλη τη ζωή μου.

  - Προτιμάς τις περιοδείες. Ένα καλοκαίρι μάλιστα έκανες 48.
  - Δεν νομίζω ότι προτιμώ μόνο τις περιοδείες. Μου αρέσει πάρα πολύ η συναυλία και ο ανοιχτός χώρος γιατί δεν έχεις περιορισμούς. Όταν πας σε ένα μαγαζί είσαι περιορισμένος. Πρέπει να κάτσεις σε ένα τραπέζι , να πετάξεις τα λουλούδια γιατί σου τα φέρνουν ή στα πετάνε , και τα προγράμματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είσαι αναγκασμένος να παίξεις σε ορισμένα πλαίσια ενώ στην συναυλία δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά. Βλέπεις τους νέους να μην είναι εγκλωβισμένοι σε τέσσερις τοίχους.

  - Θυμάσαι κάτι πολύ έντονο από τις εμφανίσεις σου μέχρι τώρα;
  - Πάρα πολλά. Η συναυλία είναι και αυτή που προκαλεί τα πιο έντονα συναισθήματα. Δεν μπορώ όμως να ξεχωρίσω κάτι συγκεκριμένο. Κάθε συναυλία έχει και τα δικά της.

  - Πως ξεκίνησες επαγγελματικά με το τραγούδι;
  - Για να είμαι ειλικρινείς ξεκίνησα για οικονομικούς λόγους. Όταν μου ζήτησαν να δουλέψω πήγα γιατί ήταν ένα εισόδημα παραπάνω. Την πρώτη μέρα όμως σταμάτησε αυτό να ισχύει. Δηλαδή όταν βγήκα πάνα και τραγούδησα κάτι άλλαξε μέσα μου. Πολλοί λένε ότι το τραγούδι είναι ένα μικρόβιο που το κουβαλάνε και κάποια στιγμή εκδηλώνετε η ασθένεια. Έτσι μάλλον έγινε και με εμένα. Μου δόθηκε η αφορμή και αυτό ήταν!

  - Κατάφερες να κάνεις το χόμπι σου δουλειά.
  - Έτσι είναι , αλλά ουσιαστικά δεν γίνετε ποτέ δουλειά. Δεν έχω καταφέρει να το δω ως δουλειά. Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι στραβό είμαι έτοιμ

espa el