Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σου αν μείνεις 72 ώρες χωρίς smartphone σύμφωνα με έρευνα
-
Ακόμη και ένα σύντομο διάστημα μακριά από το smartphone μπορεί να οδηγήσει σε αισθητές αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μόλις 72 ώρες περιορισμένης χρήσης smartphone προκάλεσαν μεταβολές σε εγκεφαλικές περιοχές που συνδέονται με την ανταμοιβή και τον αυτοέλεγχο.
Οι ερευνητές επέλεξαν 25 ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών, που χρησιμοποιούν τακτικά smartphones. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο συνεδρίες εγκεφαλικής απεικόνισης με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), με διάστημα 72 ωρών μεταξύ τους.
Πριν την πρώτη εγκεφαλική σάρωση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες χρήσης του smartphone, το επίπεδο επιθυμίας χρήσης και τη διάθεσή τους.
Μετά την πρώτη σάρωση, τους ζητήθηκε να περιορίσουν δραστικά τη χρήση του smartphone τους για τις επόμενες 72 ώρες, χρησιμοποιώντας το μόνο για απολύτως απαραίτητες επικοινωνίες και εργασιακές υποχρεώσεις.Στη δεύτερη σάρωση, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τα ερωτηματολόγια και εκτέλεσαν μια συγκεκριμένη δοκιμασία όπου τους έδειξαν εικόνες από smartphones (ενεργοποιημένα και απενεργοποιημένα) καθώς και ουδέτερες εικόνες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πώς ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλός τους σε αυτά τα ερεθίσματα πριν και μετά την περίοδο περιορισμού χρήσης.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Αν και οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν σημαντικές αλλαγές στη διάθεση ή στην επιθυμία χρήσης του smartphone τους μετά το 72ωρο διάλειμμα, οι εγκεφαλικές σαρώσεις αποκάλυψαν κάτι διαφορετικό:
Αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την παρορμητική συμπεριφορά, όπως ο πρόσθιος προσαγωγιαίος φλοιός και ο επικληνής πυρήνας. Αυτό μοιάζει με μοτίβα που παρατηρούνται σε μελέτες σχετικές με εθιστικές συμπεριφορές, υποδηλώνοντας ότι η χρήση του smartphone μπορεί να ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο.Μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και την οπτική επεξεργασία, όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες ενεργοποιημένων smartphones. Αυτό ίσως σημαίνει ότι η αποχή έκανε αυτά τα ερεθίσματα λιγότερο ελκυστικά.
Η δραστηριότητα στον βρεγματικό φλοιό συνδέθηκε με το αίσθημα επιθυμίας χρήσης, κάτι που δείχνει ότι αυτή η εγκεφαλική περιοχή μπορεί να παίζει ρόλο στην εμπειρία της «λαχτάρας» για smartphone.