Επιστήμονες προσφέρουν έως 250.000 δολάρια σε όποιον διαβάσει παπύρους 2.000 ετών

Επιστήμονες προσφέρουν έως 250.000 δολάρια σε όποιον διαβάσει παπύρους 2.000 ετών

Επιστήμονες προσφέρουν έως 250.000 δολάρια σε όποιον διαβάσει παπύρους 2.000 ετών

 • Τι θα έλεγες να βάλεις… 250.000 δολάρια στην τσέπη σου; Τότε μπορείς να συμμετέχεις στο Vesuvius Challenge. Τί είναι αυτό;

  Επιστήμονες προσφέρουν έως 250.000 δολάρια σε όποιον ή όποια καταφέρει να διαβάσει παπύρους 2.000 ετών. Πρόκειται για καμένους παπύρους από την έκρηξη του Βεζούβιου.

  Η λάβα από το ηφαίστειο, που εξερράγη το 79 μ.Χ. και έθαψε την Πομπηία, προκάλεσε φθορές και σε χειρόγραφα που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη Ηρακουλάνου.

  Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά, επανεμφανίστηκαν το 1752 σε μια βίλα στη Νάπολη, που ειδικοί πιστεύουν ότι κάποτε ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα. Για χρόνια, το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών παρέμενε μυστήριο, καθώς επιστήμονες φοβόντουσαν ακόμη και να τα ξεδιπλώσουν.

  Τώρα η επιστημονική ομάδα απέδειξε ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαβάσει γράμματα και σύμβολα από τα χειρόγραφα, αξιοποιώντας απεικονίσεις ακτινών Χ.

  Οι ειδικοί «εκπαίδευσαν» τον αλγόριθμο του συστήματος να διαβάζει το μελάνι στον πάπυρο και από τις δύο πλευρές του. «Έχουμε δείξει πώς να διαβάσει κάποιος το μελάνι» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπρεντ Σιλς, από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι. «Αυτό μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε το 50,70 ίσως και το 80% της συλλογής. Εμείς φτιάξαμε τη “βάρκα”. Τώρα θέλουμε τον κόσμο να μπει σε αυτή τη βάρκα και να ταξιδέψουμε μαζί» υπογράμμισε ο ίδιος.

  Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μοιραστούν με την ανθρωπότητα το λογισμικό που χρησιμοποίησαν για να διαβάσουν τους δύο τυλιγμένους παπύρους αλλά και άλλα τρία κομμάτια χειρόγραφων ενώ θα δημοσιοποιήσουν και χιλιάδες 3D απεικονίσεις ακτινών X.

  Με τον εν λόγω διαγωνισμό, ελπίζουν ότι ερευνητικές ομάδες από άλλες μεριές του πλανήτη θα θελήσουν να τους βοηθήσουν για να βελτιώσουν το λογισμικό τους, ώστε τελικώς να καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο τους. «Το Μεγάλο Βραβείο θα πάει στην πρώτη ομάδα που θα διαβάσει τέσσερα αποσπάσματα κειμένου από το εσωτερικό των δύο ανέπαφων κυλίνδρων» διαβάζουμε στο επίσημο website. Σημειώνεται ότι υπάρχουν μια σειρά από μικρότερα χρηματικά «έπαθλα προόδου» μέχρι κάποια ομάδα να φτάσει στο μεγάλο βραβείο των 150.000 δολαρίων. Όποια ομάδα φτάσει εκεί, θα έχει εισπράξει συνολικά 250.000 δολάρια για όλη την προσπάθεια της.

   

espa el