Η τέλεια πρωινή ρουτίνα για μέγιστη απόδοση του εγκεφάλου, σύμφωνα με 2 νευροεπιστήμονες

Η τέλεια πρωινή ρουτίνα για μέγιστη απόδοση του εγκεφάλου, σύμφωνα με 2 νευροεπιστήμονες

Η τέλεια πρωινή ρουτίνα για μέγιστη απόδοση του εγκεφάλου, σύμφωνα με 2 νευροεπιστήμονες

  • Ασχολούνται χρόνια με την εγκεφαλική λειτουργία, μελετώντας πώς ακριβώς δρουν οι τροφές, οι συνήθειες και το οικογενειακό ιστορικό στην υγεία του εγκεφάλου. Ο λόγος για τους Δρ. Willeumier και ο Δρ. Porter, δυο νευροεπιστήμονες που γνωρίζουν ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι πρέπει να κάνεις και τι όχι, αν επιθυμείς να βελτιώσεις την υγεία του μυαλού σου.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα ξεκινούν από τον ύπνο και την πρωινή ρουτίνα. Όσον αφορά την πρωινή ρουτίνα, υπάρχουν 3 πολύ απλές συνήθειες που αξίζει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας λίγο παραπάνω:

    Μην ξυπνάς απότομα

    Το ιδανικό είναι να ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι και με το φως του ήλιου. Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι σύγχρονοι άνθρωποι επιλέγουν να σηκώνονται με ξυπνητήρι και μάλιστα με δυνατούς, ενοχλητικούς ήχους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν βοηθά ούτε τον εγκέφαλο, ούτε την ψυχική υγεία. Είναι σημαντικό να ξυπνάμε ομαλά, γι' αυτό ακόμη και αν διατηρήσουμε το ξύπνημα με ξυπνητήρι, καλύτερα να επιλέξουμε πιο ομαλούς και χαλαρωτικούς ήχους.

    Μη βομβαρδίσεις τον εγκέφαλο σου με ειδήσεις από την πρώτη στιγμή

    Αν δεν έχεις ήδη κόψει την συνήθεια του να τσεκάρεις το κινητό σου μόλις ξυπνήσεις, τότε ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Το να βομβαρδίσεις το μυαλό σου, με ειδήσεις από τη πρώτη στιγμή, μόνο στρες και άγχος μπορεί να σου προκαλέσει. Αντιθέτως εστίασε στον εαυτό σου, και τις ανάγκες σου.

    Τα θρεπτικά συστατικά είναι καθοριστικά για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία

    Χωρίς τις κατάλληλες τροφές, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως χρειάζεται στις σύγχρονες ανάγκες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε εξουθενωμένοι ψυχικά και σωματικά. «Οι μικροοργανισμοί στο έντερό μας απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, γ-αμινοβουτυρικό, κτλ), βιταμίνες, ορμόνες, και άλλα μόρια τα οποία μπορούν να συσχετισθούν με τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την νοητική λειτουργία» τονίζει η Δρα Willeumier. Αρκεί να πούμε ότι το 95% της σεροτονίνης - ενός νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση της όρεξης, της πέψης και του ύπνου - παράγεται στο έντερο.

    Ανάμεσα στα πρωινά που προτιμά η Δρ. Willeumier, βρίσκονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί. Αγαπημένες επιλογές είναι:

    • Πόριτζ με γάλα βρόμης και βιολογικά μούρα
    • Ψωμί Ezekiel bread με αβοκάντο
    • Τόφου με αυγά, πράσινα λαχανικά και κόκκινες πιπεριές
    • Smoothie με μισή μπανάνα, γάλα βρώμης, 1 κγ σκόνη κακάο, 1/2 κγ από κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού (αμυγδάλου, σουσαμιού, φιστικιού, κάσιους) και μία χούφτα μανιτάρια

    via

espa el