Ο ιππόκαμπος με τη μάσκα - η φωτογραφία από το Στρατώνι που διεκδικεί βραβείο

Ο ιππόκαμπος με τη μάσκα - η φωτογραφία από το Στρατώνι που διεκδικεί βραβείο

Ο ιππόκαμπος με τη μάσκα - η φωτογραφία από το Στρατώνι που διεκδικεί βραβείο

 • Υποψήφιο για βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021 είναι το υποβρύχιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Νικόλα Σαμαρά, ο οποίος στο Στρατώνι Χαλκιδικής απαθανάτισε έναν αξιολάτρευτο ιππόκαμπο να έχει πιάσει στο «ποδαράκι» του μια ιατρική μάσκα.

  H λήψη χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2020 με τον Νικόλα Σαμαρά να εξηγεί ότι στο Στρατώνι Χαλκιδικής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα, κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Είναι ένα σημείο, όπως είπε ο φωτογράφος, που δέχεται τεράστια επιβάρυνση - εσχάτως και λόγω κορονοϊού - και χρειάζεται προστασία. Ο φωτογράφος μετά τη φωτογραφία, μάζεψε τη μάσκα και την πήρε μαζί του στην ξηρά στα απορρίματα, εκεί που ανήκει.  

  Η φωτογραφία του επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021, ανάμεσα σε 3.500 άλλες και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. Ο φωτογράφος εργάζεται κυρίως στο εξωτερικό και έχει ταξιδέψει σε Ινδονησία, Μαλδίβες, Μπαχάμες και Ερυθρά Θάλασσα, με πάνω από 80 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

  Ο Νικόλας Σαμαράς δηλώνει ότι χρόνο με το χρόνο βλέπει όλο και περισσότερα σκουπίδια στη θάλασσα και χρειάζεται ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα.

  Ο ιππόκαμπος είναι ένα είδος ευάλωτο

  Το Στρατώνι είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Το 2011 αριθμούσε 1057 κατοίκους, που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία αλλά και σε αλιευτικά επαγγέλματα. Τον Νοέμβριο του 2007, κατά τη διάρκεια ελέγχου της επέκτασης του λιμένα των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων από καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης ανακάλυψε μια ευμεγέθη αποικία ιππόκαμπου. Το 2015 ο κ. Μεντόγιαννης ανέλαβε τη δημιουργία τεχνητού υποβρυχίου περιβάλλοντος, λόγω του οποίου η αποικία άρχισε να επανακάμπτει.

  via

espa el