Πως αξιοποίησαν οι 18χρονοι Γάλλοι το πολιτιστικό επίδομα των 300€

Πως αξιοποίησαν οι 18χρονοι Γάλλοι το πολιτιστικό επίδομα των 300€

Πως αξιοποίησαν οι 18χρονοι Γάλλοι το πολιτιστικό επίδομα των 300€

 • Η γαλλική κυβέρνηση εγκαινίασε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου ένα κουπόνι 300 ευρώ σε όλους τους 18χρονους της χώρας για αγορά βιβλίων, μουσικής και εισιτηρίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η προτίμηση της νεολαίας δεν ήταν τα έργα διαχρονικών κλασσικών συγγραφέων ούτε οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στα μουσεία. Αντίθετα, αυτό που φάνηκε να τους ενδιαφέρει ήταν να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους στα ιαπωνικά κόμικς μάνγκα!

  «Η πρωτοβουλία είναι πολύ σωστή. Αγοράζω συστηματικά κόμικς και μάνγκα και το κουπόνι μού είναι πολύ χρήσιμο», λέει η 18χρονη Ζιλιέτ Σεγκά, που ζει σε μικρή κωμόπολη της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Τα βιβλία αντιπροσώπευαν ποσοστό 75% των αγορών με το κουπόνι, που ονομάζεται «πολιτιστικό πάσο», μετά την εισαγωγή του τον Μάιο. Σχεδόν τα δύο τρίτα από τα βιβλία αυτά είναι μάνγκα.

  Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «φαινόμενο μάνγκα», παραβλέποντας το γεγονός ότι οι πολιτιστικοί χώροι και οι συναυλίες παρέμεναν απαγορευμένες τον Μάιο, όταν εγκαινιάστηκε η εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, τα ιαπωνικά μάνγκα ήταν ήδη ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία. 

  Η έμφαση των σχολιαστών στα κόμικς αποκαλύπτει, όμως, την απογοήτευση των δημιουργών του κουπονιού, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η εφαρμογή θα οδηγούσε μέρος των 18χρονων σε πιο εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης. Κάθε 18χρονος μπορεί να ενεργοποιήσει την εφαρμογή αποκτώντας κουπόνι 300 ευρώ, ισχύος δύο ετών, για περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις και ιδρύματα. Οι νέοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πάσο για να αγοράσουν προϊόντα από βιβλιοπωλεία, καταστήματα δίσκων, μουσικών οργάνων ή ειδών ζωγραφικής. Μπορούν επίσης να αγοράσουν μέσω της εφαρμογής εισιτήρια για θέατρο, συναυλίες, μουσεία και να εγγραφούν σε μαθήματα χορού, ζωγραφικής και σχεδίου.

  Μιλώντας στα εγκαίνια της εφαρμογής, τον Μάιο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το πρόγραμμα «καταπληκτική νίκη», που θα οξύνει την κριτική σκέψη των νέων και την αγάπη τους για τον πολιτισμό. Οι επικριτές του κουπονιού, όμως, υποστηρίζουν ότι η προσφορά χρημάτων σε 825.000 εφήβους δεν πρόκειται να τους οδηγήσει μακριά από τον εμπορικό κινηματογράφο και τα ιαπωνικά κόμικς, κάνοντας λόγο για διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων. Ο Ζαν-Μισέλ Τομπελέμ, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, λέει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης υπήρξε αξιέπαινη, αλλά θα ευνοήσει κυρίως τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τις δισκογραφικές εταιρείες. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ένας 18χρονος μπορεί να γνωρίσει την κορεατική κουλτούρα και τον πολιτισμό μέσα από μουσική K-pop. Το πάσο δεν πρόκειται, όμως, να επιτύχει κάτι τέτοιο, καθώς η ίδια η εφαρμογή δεν προσφέρει κίνητρα για επιλογή πιο απαιτητικών θεαμάτων και δραστηριοτήτων», σημειώνει ο Τομπελέμ.

  Πηγή: kathimerini.gr

espa el