Πόσα λεπτά υγιούς ζωής μας στοιχίζει ένα χοτ ντογκ

Πόσα λεπτά υγιούς ζωής μας στοιχίζει ένα χοτ ντογκ

Πόσα λεπτά υγιούς ζωής μας στοιχίζει ένα χοτ ντογκ

  • Επιστήμονες από το University of Michigan με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια Κατερίνα Στυλιανού, έφτιαξαν τον πρώτο… μετρητή λεπτών που χάνουμε ή κερδίζουμε, με ό,τι τρώμε. Οι συγκεκριμένοι ερευνητές έχουν εξειδίκευση στη βιωσιμότητα των τροφίμων, την αξιολόγηση του κύκλου ζωής, την επιδημιολογία και την περιβαλλοντική υγεία και διατροφή.

    Ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα (το καθένα ξεχωριστά), βάσει της σύνθεσης του, ώστε να εκτιμήσουν τα καθαρά οφέλη και τις επιπτώσεις. Το ονόμασαν Health Nutritional Index και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ερευνητικό περιοδικό Nature Food. Αυτό που κάνει ο Διατροφικός Δείκτης Υγείας είναι να μετατρέπει τις πληροφορίες σε λεπτά ζωής που χάνονται ή προστίθενται κάθε φορά που τρώμε κάτι.

    Διαπιστώθηκε ότι ένα χοτ ντογκ μας στοιχίζει 36 λεπτά υγιούς ζωής (27 λεπτά είναι το κόστος των 61 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος), ενώ 30 γραμμάρια ξηρών καρπών και σπόρων μας δίνουν επιπλέον 25 λεπτά ζωής καλής ποιότητας και απαλλαγμένης από ασθένειες.  Επιπλέον, αν αντικαταστήσουμε μόλις το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας από κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή όσπρια, θα κερδίζουμε 48 λεπτά υγιούς ζωής την ημέρα. Επιπλέον, θα μειωθεί κατά 33% το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε στο περιβάλλον.

    Το γάλα και τα γαλακτοκομικά (με εξαίρεση το τυρί), το λάδι, τα αμυλούχα λαχανικά (π.χ. πατάτα), το ψωμί και τα προϊόντα άρτου έχουν ουδέτερη συνεισφορά στα χρόνια υγιούς ζωής, σύμφωνα με τον Δείκτη. Το τυρί μπορεί ανά μερίδα (30 γρ.) να κόβει περίπου 1 λεπτό υγιούς ζωής, αλλά σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα (π.χ. ψωμί με τυρί, μαρούλι και ντομάτα) η επίδρασή του εξισορροπείται.

    Διευκρινίζεται πως η έρευνα βασίστηκε στη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που ονομάστηκε Global Burden of Disease και στην οποία πήραν μέρος 7.000 ερευνητές από όλον τον κόσμο. Μέσω αυτής καθορίστηκαν οι κίνδυνοι και τα οφέλη που σχετίζονται με πολλαπλούς περιβαλλοντικούς, μεταβολικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων 15 διατροφικών παραγόντων κινδύνου. Οι επιστήμονες του University of Michigan πήραν αυτά τα δεδομένα και τα επεξεργάστηκαν σε επίπεδο μεμονωμένων τροφίμων, λαμβάνοντας υπ' όψιν περισσότερες από 6.000 εκτιμήσεις κινδύνου ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την ασθένεια και τον κίνδυνο -όπως και το γεγονός ότι κάθε χρονιά έχει μισό εκατομμύριο λεπτά. Η εκτίμηση έγινε στο ένα γραμμάριο κάθε τροφίμου.

espa el