Το έντομο που ενέκρινε η Κομισιόν ως τροφή στην Ευρώπη

Το έντομο που ενέκρινε η Κομισιόν ως τροφή στην Ευρώπη

Το έντομο που ενέκρινε η Κομισιόν ως τροφή για την Ευρώπη

 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε την εμπορία και κατανάλωση αποξηραμένων κίτρινων σκουληκιών, του είδους Tenebrio molitor. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις προνύμφες του συγκεκριμένου σκαθαριού και έτσι γίνεται το πρώτο έντομο που εγκρίνεται στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως οι 27 χώρες που είναι μέλη της μπορούν να εμπορεύονται το έντομο ως τρόφιμο.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως τα κίτρινα σκουλίκια είναι ένα ασφαλές γεύμα και διευκρίνισε πως οι καταναλωτές που ανησυχούν δεν θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

  Τα mealworms χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει τα σκουλήκια των σκαθαριών αλευριού και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα, ως αποξηραμένα έντομα με τη μορφή σνακ, ή ως συστατικό ορισμένων τροφίμων.

  Τα βρώσιμα έντομα δεν είναι μόνο πλούσια πηγή πρωτεΐνης, έχουν και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να προσφέρουν κι άλλα οφέλη για την υγεία.

  Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «μέχρι τώρα, τα έντομα ως τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μια πολύ μικρή και εξειδικευμένη αγορά στην ΕΕ».

  Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και, επομένως, στο ίδιο μας το μέλλον.

  Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κρίνει έγκυρες 11 αιτήσεις και διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για καθεμία από αυτές. Μόλις εκδοθεί θετική γνώμη από την EFSA, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης.

espa el