Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται πίσω από 11 λεπτά

Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται πίσω από 11 λεπτά

Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται πίσω από 11 λεπτά

 • Αν το κάνεις κάθε μέρα αυτό είσαι καλυμμένος μέχρι τα 99 σου χρόνια.

  Γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο ή και κολύμπι κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Ακόμη και λίγα λεπτά ημερησίως αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Όλοι πλέον γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του οργανισμού και νεότερη μελέτη αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος καθώς και την ιδανική της διάρκεια.

  Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine 11 μόλις λεπτά ημερησίως (75 λεπτά δηλαδή την εβδομάδα) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα – όπως ένα γρήγορο περπάτημα – είναι αρκετό για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ένας αριθμός καρκίνων.
  Ειδικότερα, ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποτραπεί, εάν ο καθένας ασκούταν τουλάχιστον το μισό από το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Αυτό εξηγείται και από τα δεδομένα που έχουμε γι’ αυτές τις παθήσεις: οι καρδιαγγειακές παθήσεις – όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια – είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπεύθυνη για 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως το 2019, ενώ οι καρκίνοι ήταν υπεύθυνοι για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2017.
  Για να καταλήξουν, όμως στην ιδανική διάρκεια της άσκησης αλλά και το είδος της άσκησης, οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας συγκεντρωτικά ερευνητικά δεδομένα.
   

espa el