Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει ανοιξιάτικο προορισμό - Παγγαίο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει ανοιξιάτικο προορισμό - Παγγαίο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει ανοιξιάτικο προορισμό - Παγγαίο

 • Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» επιλέγει αγαπημένους ανοιξιάτικους προορισμούς στην Ελλάδα για διακοπές. Αυτήν τη φορά, ταξιδεύουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, στο Παγγαίο.

  Το Παγγαίο είναι γνωστό από τη μυθολογία, αφού εκεί λέγεται ότι έζησε ο Ορφέας και είχε το ιερό του ο θεός Διόνυσος, ο μεγάλος θεός της Θράκης. Δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς σκεπάζουν τις πλαγιές και τις ρεματιές του.

  Τι να επισκεφθείτε στο Παγγαίο

  Την κοιλάδα του Ορφέα: Στην κοιλάδα του Ορφέα, ο επισκέπτης νιώθει ...ανάλαφρος. Το τοπίο δίπλα του άγριο, με χαμηλή βλάστηση αλλά η θέα εξακολουθεί να κόβει την ανάσα. Τα λιγοστά απομεινάρια του παλιού χιονοδρομικού κέντρου μαρτυρούν την ανάπτυξη που είχε κάποτε το βουνό. Παραμένει, ωστόσο, πάντα ένας τόπος ξεχωριστός, γεμάτος μυστικά και μύθους. Από την κοιλάδα του Ορφέα ο επισκέπτης θα ταξιδέψει νοερά στη μακραίωνη ιστορία αυτού του πανέμορφου βουνού και σίγουρα θα αναρωτηθεί: ποιος ήταν ο λόγος που για πολλούς αιώνες συνωστίζονταν στο Παγγαίο και την περιοχή του αναρίθμητοι λαοί και άνθρωποι;

  paggaio1

  Την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας: Στη βόρεια πλαγιά του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Η Μονή, από τις παλαιότερες των Βαλκανίων, είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός υψώματος, στην κορυφή του οποίου προϋπήρξε αρχαιοελληνικός ναός. Ευκολότερη πρόσβαση για τη μονή αποτελεί ο επαρχιακός δρόμος, ο οποίος διέρχεται από τη Νικήσιανη. Μια στάση σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς οικισμό, με τα εντυπωσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, είναι σίγουρο πως αποζημιώνει τον επισκέπτη.

  kerinaomoimata3

  Το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θ. Κοκκινίδη: Αξίζει μια στάση στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη, στα Κηπιά. Ο Θοδωρής Κοκκινίδης κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό χωριό του Παγγαίου σ' έναν τόπο δημιουργίας και φαντασίας, που καθημερινά προσελκύει δεκάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων αποτελεί ένα από τα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί στα Κηπιά Καβάλας συνδυάζοντας μια ξεχωριστή περιηγητική εκδρομή στο Παγγαίο όρος.