Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό - Νεστόριο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό - Νεστόριο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό - Νεστόριο

 • Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» επιλέγει αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα για διακοπές. Αυτήν τη φορά, ταξιδεύουμε στην Θράκη και στην κωμόπολη του νομού Καστοριάς, το Νεστόριο. 

  Η φύση που περιβάλλει το Νεστόριο είναι από τις ομορφότερες της Ευρώπης, ενώ τα χωριά του, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα, ανταμείβουν και αυτούς που αναζητούν το ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική και τα μνημεία του πολιτισμού.

  Μπαίνοντας στην πόλη, το πρώτο που πιθανότατα θα σας κάνει εντύπωση είναι ο περίφημος “Κόκκινος Βράχος του Πήγασου”, που σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από το αίμα του φτερωτού αλόγου, όταν εκείνο έπεσε στο σημείο αυτό, τυφλωμένο από τον Δία. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, η χαρακτηριστική σπηλιά που βρίσκεται στη βάση του βράχου υπήρξε φωλιά ενός γιγάντιου φιδιού που κάποτε προστάτευε την περιοχή και τους κατοίκους της.

   Πώς θα φτάσετε εκεί;

  Αεροπορικώς, μπορείτε να επιλέξετε το αεροδρόμιο “Αριστοτέλης” του Άργους Ορεστικού, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το Νεστόριο. Οδικώς, επιλέξτε την Εγνατία Οδό, είτε έρχεστε από την Αθήνα, είτε με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Βγείτε στην έξοδο για Σιάτιστα και Νεάπολη και μέσω Νεάπολης, συνεχίστε με κατεύθυνση δυτικά-βορειοδυτικά προς Βελανιδιά, Στέρνα, Βέλος, Σκαλοχώρι, Νόστιμο, Ανθηρό, Σπήλιο, Ζευγοστάσι, Μελάνθη, Νίκη και Νεστόριο. Αυτή η διαδρομή είναι για αυτούς που δεν βιάζονται και έχουν τη διάθεση να περάσουν και από άλλες περιοχές και χωριά. Πιο γρήγορη χρονικά είναι η διαδρομή από Νεάπολη προς Καστοριά και από εκεί νοτιοδυτικά προς Νεστόριο.

  Τι να φάτε; 

  Δυτική Μακεδονία σημαίνει καλό και χορταστικό φαγητό και το Νεστόριο δεν θα μπορούσε να υστερεί σε αυτό τον τομέα. Στις ταβέρνες και τα εστιατόριά του επιλέξτε γίδα στη γάστρα, ξινό τραχανά, χοιρινό με πράσο, τουρσί λάχανο, πιπεριά και μελιτζάνα γεμιστή και τηγανητό τοπικό τυρί “Μπάτζιο” (αλμυρό που φτιάχνεται στα σπίτια). Για επιδόρπιο προτιμήστε γλυκά του κουταλιού.

  Τι να δείτε οπωσδήποτε;

  Την εκκλησία «Κοίμηση της Θεοτόκου». Χτισμένη το 1816, ξεχωρίζει για το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πολυγωνικό πέτρινο καμπαναριό της, ενώ στο εσωτερικό του θα δείτε μερικές παλιές εικόνες αρκετά μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και εκκλησιαστικά βιβλία από τον 18ο και 19ο αιώνα.

  Τον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Μια τρίκλιτη βασιλική του 1858, με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

  Στον παλιό νερόμυλο. Ο μοναδικός παλιός νερόμυλος χτίστηκε το 19ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού. Ο επισκέπτης διακρίνει τις παλιές μυλόπετρες στις δύο νεροτριβές του και όλα τα αρχικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς πρόσφατα το κτίσμα έχει αποκατασταθεί για να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών του Νεστορίου.

  Στο Κάστρο. Δεν πρόκειται για πραγματικό κάστρο, αλλά για μια φυσική ακρόπολη, σε υψόμετρο 100 μέτρων, ανατολικά του οικισμού, που για αιώνες αποτέλεσε αμυντικό οχυρό στις επιδρομές εναντίον της περιοχής. Η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει για τον κόπο που θα κάνετε για να φτάσετε ως το σημείο αυτό.