Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό -Νυμφαίο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό -Νυμφαίο

Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» προτείνει χειμερινό προορισμό -Νυμφαίο

 • Το «Πρωινό στο Κοσμοράδιο» επιλέγει αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα για διακοπές. Αυτήν τη φορά, ταξιδεύουμε 28 χιλιόμετρα έξω από την Φλώρινα και στο μαγευτικό Νυμφαίο! 

  Πώς θα φτάσετε εκεί;

  Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να διανύσετε για το Νυμφαίο 180χλμ. Μέσω της Εγνατίας Οδού θα περάσετε τη Βέροια και θα ακολουθήσετε την έξοδο για Φλώρινα και ύστερα τις πινακίδες για Αμύνταιο.

  Κατά τη διαμονή σας, επισκεφθείτε αρχοντικά σπουδαίων ευεργετών του τόπου όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό που λειτουργεί ως Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλαιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα Μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα. Αρχιτεκτονικό σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το επιβλητικό κτήριο της Νικείου Σχολής, που σήμερα λειτουργεί ως Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου

  Nymfaio Arktouros 560

  1,5 χλμ. έξω από το Νυμφαίο και μέσα στο φυσικό δάσος οξιάς βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, ζουν σε ημιελεύθερη κατάσταση, πάντα με την φροντίδα των υπευθύνων, πρώην αιχμάλωτες αρκούδες. Ενημερωθείτε για τα υπέροχα αυτά ζώα τα οποία είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης.

  Τι να φάτε;

  Κατά τη διαμονή σας στο Νυμφαίο γευθείτε τοπικά πιάτα που θα σας ξετρελάνουν. Στις ταβέρνες της περιοχής δοκιμάστε τη «Νέβεσκα», ένα πιάτο με στρώσεις από πατάτες, λεπτοκομμένο χοιρινό και λιωμένο τυρί. Στις κοντινές λίμνες θα δοκιμάσετε το αγαπημένο ψάρι των ντόπιων, το γριβάδι, που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Το μακεδονίτικο κρασί και το εξαιρετικό τσίπουρο θα συντροφεύσει  και θα αναδείξει κατάλληλα κάθε σας γευστική επιλογή!

  img 1f5e1ab97068445e5cdad16977

  Δραστηριότητες

  Το Νυμφαίο προσφέρεται για πεζοπορία στα μονοπάτια του δάσος της οξιάς, ποδηλασία βουνού (mountain bike) και ιππασία. Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές και να γνωρίσετε αυτή τη μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας γωνιά της Μακεδονίας. Ανακαλύψτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Στη Ζάζαρη απολαύστε τη μοναδική θέα της λίμνης, επιδοθείτε στην παρατήρηση πουλιών, κάντε ποδηλατάδα ή περίπατο με άλογα στην περίμετρο της λίμνης, ξενάγηση με τζιπτοξοβολίαποδηλασία βουνού αλλά και κανό στη λίμνη. Σημειώστε ότι η Χειμαδίτιδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας, ένα είδος που απειλείται υπό εξαφάνιση.

  Με πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/