Όχι δεν έχει να κάνει καθόλου με τη μόδα των ζόμπι που είχε κατακλύσει μία περίοδο τον κινηματογράφο, αλλά – όπως λέει και το όνομά του – αναφέρεται στο άτομο που εξαφανίζεται (κάνει, δηλαδή, ghosting) και στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά στη σχέση, σαν να μη συνέβη τίποτα. Με απλά λόγια έγινε φάντασμα και μετά ζόμπι (χάθηκε και εμφανίστηκε ξαφνικά).
Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει αρκετούς λόγους για αυτή τη συμπεριφορά με τον πιο συνηθισμένο να είναι η ανωριμότητα, καθώς ο άνθρωπος που το ασκεί έχει γνωρίσει άλλα άτομα, ξεκόβει από εκείνο με το οποίο είχε επαφές χωρίς προειδοποίηση και όταν βαρεθεί επιστρέφει ξανά στο πρώτο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Άλλη αιτία μπορεί να είναι η ανία. Η Marla Renee Stewart, sex expert, ισχυρίζεται ότι αν κάποιος κάνει zombieing, είναι επειδή βαριέται και θέλει να επιστρέψει στην πηγή που τον διασκέδαζε κάποτε. Kate Balestrieri, ψυχολογός, θεωρεί ότι όλη αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στην ανάγκη για προσοχή του άλλου. «Θέλουν να δουν αν μπορούν ακόμη να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αν μπορούν να κάνουν τον άλλο να αντιδράσει. Τη χρησιμοποιούν ως επιβεβαίωση, όταν δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που νιώθουν ενοχές και επικοινωνούν ξανά μόνο και μόνο για να καταλάβουν αν κρατάτε ή όχι κακία».
Η καλύτερη απάντηση στο zombieing είναι η αδιαφορία. Είναι σίγουρο πως ο άνθρωπος που θα το πράξει θα έχει μια πολύ καλή δικαιολογία για τη συμπεριφορά του. Είναι στο χέρι σας να τη δεχτείτε. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δείχνουν ανθρώπους ανώριμους και τοξικούς που δεν τους χρειάζεται κανείς στη ζωή του. Αν επιλέξετε να δεχθείτε την εξήγηση να είστε πολύ προσεκτικοί και να κρατάτε μικρό καλάθι, διότι είναι πιθανό το zombieing να επαναληφθεί.
Σε περίπτωση που εσείς είστε ο «θύτης», τότε πρέπει να κάνετε μια πολύ σοβαρή κουβέντα με τον εαυτό σας. Να αναρωτηθείτε τον λόγο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά και να είστε ειλικρινείς πρώτα με εσάς και μετά με τους άλλους. Σκεφτείτε πολύ καλά αν αξίζει άλλοι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται εξαιτίας των δικών σας ανασφαλειών.
via